Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS498(438 - Sekretuar Meningiom: Nadir Görülen Bir Meningiom Varyantı
Nöropatoloji
Meryem İlkay Eren Karanis 1, İlknur Küçükosmanoğlu 1, İlker Çöven 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Beyin Ve Sinir Cerrahisi Kliniği
  GİRİŞ:

Meningiomlar araknoidin meningoteliyal hücrelerinden köken alan tümörlerdir. Büyük çoğunluğu WHO?ne göre derece 1?dir, rekürrens riski düşüktür ve benign seyirlidir. Meningiomların az bir kısmı WHO?ne göre derece 2 ve 3?tür, rekürrens riskleri yüksektir ve agresif davranırlar.

Sekretuar meningiom seyrek görülen bir meningiom varyantıdır. Psödopsammom cisimleri olarak adlandırılan PAS pozitif eozinofilik sekresyon içeren intraselüler lümenler şeklinde görülen epiteliyal diferansiyasyon ile karakterizedir. Histolojik olarak WHO?ne göre derece 1?dir.

OLGU:

48 yaşında erkek hasta baş ağrısı ve sol gözde görme bozukluğu şikayeti ile nöroloji polikliniğine başvurdu. Çekilen beyin MR?ında sol pontoserebeller bölgede, 57x48x30 mm boyutunda, T1 ağırlıklı görüntülerde gri cevher ile izointens, T2 ağırlıklı görüntülerde heterojen intensitede, İV Gd sonrasında yoğun kontrastlanma gösteren, santralinde kalsifikasyona ait olabilecek alanların seçildiği ekstraaksiyel kitle lezyonu izlendi. Meningiom düşünülen hastanın kitlesi eksize edildi.

Eksizyon materyalinin makroskopik incelemesinde; parçalı halde topluca 5x5x2,5 cm boyutlarında, kirli beyaz renkte, elastik kıvamda doku parçaları görüldü. Hazırlanan HE kesitlerde oval yuvarlak nükleuslu, ince kromatinli uniform hücrelerden oluşan tümöral lezyon izlendi. Tümör hücreleri bazı alanlarda girdap benzeri yapılar oluşturmakta idi. Bazı alanlarda tümör hücrelerinin içlerinde PAS pozitif sekresyon bulunan lümenler oluşturduğu, epitelyal diferansiyasyon gösterdiği dikkat çekti. Arada kollajenize bağ doku ve kalsifikasyonlar görüldü. Tümör hücrelerinin bir kısmında nükleer inklüzyonlar izlendi. Nekroz, mitoz görülmedi. Tümör hücrelerinde immünohistokimyasal Vimentin ve EMA ile sitoplazmik, PR ile nükleer immünreaksiyon saptandı. S-100 negatifti. Pan-CK lümen oluşturmuş epitelyal diferansiyasyon gösteren hücrelerde, CEA lümen içlerindeki sekretlerde ve çevresindeki hücrelerde pozitifti. Mast Cell triptaz ile mast hücreleri görüldü. Ki67 proliferasyon indeksi %1 civarında idi. Bu bulgularla olgu ??meningiom, sekretuar varyant, WHO grade 1?? olarak raporlandı.

SONUÇ:

Meningiomlar en sık görülen beyin tümörleridir ancak sekretuar meningiomlar seyrek görülür. Bütün beyin tümörlerinin %36?sı meningiom iken meningiomların %0,5-%9,3?ünü sekretuar meningiomlar oluşturur. Sekretuar meningiom kadınlarda daha fazla görülür. En sık frontal bölge ve sfenoid çıkıntıda bildirilmiştir. Olgu nadir görüldüğünden literatür eşliğinde sunulmuştur.
Anahtar Kelimeler : Meningiom, sekretuar meningiom