Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS254(467 - İnkarsere İnguinal Herni ile Prezente Olan Kronik Lenfositik Lösemi
Hematopatoloji
Büşra Ekinci 1, Esin Yiğitbaşı 1, Merve Çırak Balta 1, Eyüp Murat Yılmaz 2, Füruzan Kacar Döger 1
1 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  GİRİŞ:

Kronik lenfositik lösemi (KLL) batı ülkelerinde ileri yaştaki yetişkinlerde en sık görülen lösemidir. Morfolojik ve immünfenotipik olarak matür lenfositlerin proliferasyonu ile karakterize klonal lenfoproliferatif bir hastalıktır. Sıklıkla persistan lenfositoz, lenfadenopati yada splenomegali ile ortaya çıkar. Gastrointestinal ortaya çıkış KLL hastalarında nadiren tanımlanmıştır. Gastrointestinal infiltrasyon löseminin tüm formlarında ortaya çıkabilir ve gastrointestinal sistemde özofagus ve rektum arası her yerde tutulum olabilir.

OLGU:

73 yaşında erkek hasta, şiddetli karın ağrısı şikayetiyle merkezimize başvurdu. Yapılan radyolojik incelemeler sonucunda inkarsere herni ve ileus ön tanıları ile opere edilmiştir çekilen BT incelemede batında çok sayıda LAP bildirilmiştir. Operasyon materyelinden hazırlanan kesitlerde fokal bir odakta mukoza ve submukozada yerleşen, yer yer epiteli ve bezleri infiltre eden atipik lenfoid infiltrasyon dikkati çekti. Bu infiltrasyon monoton, dar sitoplazmalı hücrelerden oluşmuştur. İmmünhistokimyasal olarak bu hücreler CD20, CD5, CD23 ile pozitif boyanmış olup CD3 ve Cyclin-D1 ile negatiftir. Sonrasında hastadan alınan lenf nodu ve kemik iliği biyopsilerinde de benzer nitelikte infiltrasyon izlendi. Kemik iliğinede uygulanan İHK?sal panel de de CD20, CD5 ve CD23 pozitiftir. Bu bulgularla olguya ?Barsakta KLL infiltrasyonu? tanısı verildi.

SONUÇ:

Gastrointestinal sistem (GİS) tutulumu tüm lösemilerde ortaya çıkabilir. Eğer bir KLL hastasında hematolojik hastalığın GİS tutulumunu düşündürecek bir semptom fark edilirse ya da kemik iliği tutulumu ve ya hemolizle açıklanamayacak bir anemi varsa tanısal değerlendirmeye mutlaka endoskopi ve biyopsi eklenmelidir.
Anahtar Kelimeler : kronik lenfositik lösemi, barsakta lösemi