Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS046(625 - Parotisin primer küçük hücreli nöroendokrin karsinomu: Olgu sunumu
Baş ve Boyun Patolojisi
Ayça Tan 1, Toros Taşkın 1, Görkem Eskiizmir 2
1 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
2 Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Tükrük bezinin primer küçük hücreli nöroendokrin karsinomu oldukça nadir olup, tüm tükrük bezi tümörlerinin %1?inden azını oluşturmaktadır. Olguların %80?ı parotis yerleşimlidir. Medyan hasta yaşı 64 (5-91) olup, erkeklerde yaklaşık iki kat daha fazla görülür. Hastalar genelde hızlı büyüyen, ağrısız kitle şikayeti ile başvurur.

OLGU

Sol kaş lateralinde trikoblastik karsinom tanısı bulunan 91 yaşında kadın hastanın ilk kontrol PET/BT?sinde sol parotiste en büyük boyutu 4,8 cm kitle ve bilateral servikal ve supraklaviküler lenfadenopatileri saptandı. Parotis ince iğne aspirasyonu sonucu malign çıkması üzerine radikal parotidektomi ve bilateral boyun disseksiyonu uygulandı. Makroskopik incelemede parotis bezinin bütüne yakınını infiltre etmiş, kirli beyaz renkli tümöral lezyon görüldü. Mikroskobik incelemede lenfositlerin 2-3 katı büyüklükte, hiperkromatik nükleuslu, dar sitoplazmalı, nükleolları belirsiz, yüksek mitoz içeren neoplastik hücreler görüldü. Tümör hücreleri CD56 (+), kromogranin (+), sinaptofizin (+), CK7 (-), CK20 (-), S100 (-), TTF-1 (-) immünfenotip göstermekteydi. Ki- 67 proliferasyon indeksi %80-90 civarındaydı. Başta akciğerler olmak üzere sistemik taraması yapılan hastada başka bir odak bulunmaması nedeniyle olgu parotisin primer küçük hücreli nöroendokrin karsinomu olarak kabul edildi.

SONUÇ

Parotisin primer küçük hücreli nöroendokrin karsinomu çok hızlı büyüyen, agresif seyir gösteren ve çok nadir görülen bir tümördür. Olgu klinik, radyolojik ve patolojik özellikleriyle birlikte tüm ayırıcı tanılarıyla birlikte sunuldu.
Anahtar Kelimeler : parotis, küçük hücreli, primer