Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
TESTİSİN MALİGN MEZOTELYOMASI
Medine Dicleli 1 Ulaş Alabalık 1 Özge Yaman Coşkun 1 Hüseyin Büyükbayram 1 Gül Türkcü 1
1 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

GİRİŞ:

Malign mezotelyoma seröz zarlardan kaynaklanan, agresif bir tümördür. En sık plevrada görülmekte olup, periton, perikardium ve nadiren paratestiküler bölge de diğer yerleşim yerlerindendir. Paratestiküler mezotelyoma tüm mezotelyoma vakalarının sadece %0,3-1,4'ünü oluşturmakta olup, tipik bir klinik ve radyolojik bulgusu yoktur. Tümör %60-70 oranında epitelyal, %30 oranında bifazik nadiren de iğsi hücreli olabilir. Paratestiküler mezotelyoma sıklıkla tunika vaginalis kaynaklı olmakla beraber daha az sıklıkta epididimis ve spermatik kord kaynaklı da olabilir.

OLGU SUNUMU:

Vakamız 1 aydır sağ testisinde kitle şikayeti olan, 60 yaşında erkek hastadır. Fizik muayenesinde sağ testiste ele gelen, düzensiz sınırlı, multiple solid lezyon mevcuttu. Laboratuvar incelenmesinde hormonları normal seviyede izlendi. Yapılan skrotal doopler ultrasonografisinde, sağ testis çevresinde, ekstraparankimal yerleşimli, testiste indentasyona neden olan 42x10 mm ve 20x5,6 mm yoğun vaskülarizasyon gösteren kitle saptandı. Kitlenin epididim ile sınırları net ayırt edilemedi. PET CT ?de sağ testiste malignite düzeyinde patolojik FDG tutulumu izlendi. Testiste kitle nedeniyle yapılan orşiektomi materyalinin makroskopik incelemesinde 9x3,6x2,5 cm boyutlarında, grimtrak kahve renkte testis materyalinin kesit yüzeyinde, tunica vaginalis yerleşimli, epididim komşuluğunda 3,5x2,5x0,6 cm boyutlarında beyaz sarı renkli, düzensiz sınırlı tümör saptandı. Mikroskopik incelemede geniş, eozinofilik sitoplazmalı, belirgin nükleollü, iri hiperkromatik nükleuslu, yuvalanmalar ve tabakalar şeklinde dizelenmiş tümöral yapı izlendi. İmmünohistokimyasal olarak tümörün PanCK, EMA, Kalretinin, Podoplanin, WT-1, CK5/6 eksprese ettiği saptandı ve vaka malign mezotelyoma yönünde değerlendirildi

TARTIŞMA:

Paratestiküler malign mezotelyoma nonspesifik semptom, klinik ve radyolojik bulguları olan nadir görülen bir tümördür ve ayırıcı tanısı dikkatle yapılmalıdır. Olgu, paratestiküler alanda nadir görülmesi nedeni ile literatür bilgileri eşliğinde sunulacaktır.