Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Kondrosarkom komponenti içeren malign adenomyoepitelyoma: Olgu sunumu ve literatürün gözden geçirilmesi
Dilara İrem Arslan Kahraman 1 Aylar Poyraz 1 Güldal Esendağlı 1
1 Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı

Özet

Giriş

Malign adenomyoepitelyoma neoplastik epitelyal ve myoepitelyal hücrelerden oluşan nadir bifazik bir tümördür1. Bu olgu sunumunda makroskopik ve mikroskopik özellikleri ile birlikte bu nadir görülen tümöre ait bir vaka anlatılacaktır.

Olgu

67 yaşında kadın hasta, sağ memesinde kitle olması nedeniyle kliniğe başvurmuştur. Evreleme amacıyla yapılan PET-BT görüntülemesinde, sağ memede subareolar bölgede patolojik artmış 18F-FDG tutulumu görülmüştür. Hastaya sağ modifiye radikal mastektomi yapılmıştır. Tanı, makroskopik, mikroskopik ve immünhistokimyasal çalışmalar sonucunda koyulmuştur.

Makroskopik olarak, subareolar bölgede düzensiz sınırlı, fokal kanama alanları içeren beyaz-gri tümör kitlesi izlenmiştir. Mikroskopik olarak, epitelyal ve myoepitelyal hücrelerden oluşan, fokal pleomorfik adenom benzeri alan ve kondrosarkom ile uyumlu olarak yorumlanan atipik tripolar mitoz bulunduran kondroid alan içeren neoplastik lezyon görülmüştür. Myoepitelyal hücrelerin, fokal nekroz ve artmış mitotik aktivite bulundurduğu saptanmıştır. İmmünhistokimyasal olarak neoplastik myoepitelyal hücreler p63 ile diffüz nükleer pozitif, SMM, SMA, kalponin, sitokeratin-19 ve sitokeratin 5/6 ile fokal pozitiftir. Neoplastik epitelyal hücreler, sitokeratin-19 ve sitokeratin-7 ile diffüz, sitokeratin 5/6 ile fokal pozitiftir. S-100 ile kondrosarkom alanında kuvvetli nükleer pozitiflik, bazı myoepitelyal hücrelerde fokal pozitiflik izlenmiştir. Östrojen reseptörü tümör hücrelerinde oldukça nadir nükleer pozitiftir. GATA-3, kromogranin-A, sinaptofizin ve p40 negatiftir.

Sonuç

İngilizce literatür incelendiğinde, bu vakanın ilk kondrosarkom komponenti içeren malign adenomyoepitelyoma vakası olduğu görülmüştür. Bu olgu sunumunda, nadir görülen bir vaka ve malign adenomyoepitelyoma ile ilgili literatürün gözden geçirilmesi anlatılmıştır.

Kaynaklar

1) Petrozza V, Pasciuti G, Pacchiarotti A, Tomao F, Zoratto F, Rossi L, Fontana A, Censi F, Sardella B, Di Cristofano C, Porta N, Della Rocca C, Breast adenomyoepithelioma: a case report with malignant proliferation of epithelial and myoepithelial elements, World J Surg Oncol. 2013; 11: 285.