Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Memenin osteoklast benzeri dev hücreler içeren andiferansiye pleomorfik sarkomu
Ömer Faruk Dizibüyük 1 Zehra Bozdağ 1
1 Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilimdalı

Özet

GİRİŞ

Primer meme sarkomları çok nadir görülen tümörler olup tüm meme tümörlerinin yaklaşık %1'ini oluşturmaktadır. Andiferansiye pleomorfik sarkom ise çok daha nadir görülmekte olup daha çok ileri yaş (ortalama 64 ) hastalarda tanımlanmıştır.

OLGU

Olgumuz 28 yaşında kadın hasta. Sağ memede kitle nedeni ile başvurduğu dış merkezde kitleden yapılan tru-cut biyopsi sonucu malign mezenkimal tümör olarak raporlanmış. Bunun üzerine hasta hastanemiz genel cerrahi polikliniğine opere olmak üzere başvuruyor ve hastamıza sağ meme modifiye radikal mastektomi operasyonu uygulanıyor.

Modifiye radikal mastektomi operasyon materyalinin makroskopik incelemesinde meme üst-dış kadrana yerleşmiş, 6,5x6x5 cm ölçülerinde, düzensiz sınırlı, kesit yüzeyi geniş alanlarda solid kırmızı kahverenkli, nekrotik ve hemorajik alanlar içeren tümöral lezyon izlendi.

Tümöral dokunun mikroskopik incelemesinde osteoklast benzeri dev hücrelerle iç içe, belirgin pleomorfizm gösteren, iğsi ve ovoid yapıda bizaar hücreler dikkati çekmekteydi. Tümör geniş nekroz alanları ve yüksek mitotik indeks (>20/10BBA mitoz) içermekte idi. İmmünohistokimyasal incelemede, tümör hücrelerinde pansitokeratin ile reaksiyon izlenmezken, vimentin ile yaygın pozitif boyanma görüldü. S100, Aktin, Desmin, CD34, CD99, CD117 ve p63 ile de reaksiyon izlenmedi. CD68 ile osteoklast benzeri dev hücrelerde pozitif reaksiyon tespit edildi. Hastanın PET-CT görüntülemesinde sağ meme dışında herhangi bir odak saptanmadığından olgumuz; ?memenin osteoklast benzeri dev hücreler içeren primer undiferansiye pleomorfik sarkomu? olarak raporlandı.

SONUÇ

Literatürde daha önce bu tümörün görüldüğü nadir genç hastalar tanımlanmış olmakla birlikte; literatür taramalarımıza göre olgumuz bu tümörün görüldüğü en genç yaş hastadır.