Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
AKCİĞER PLEOMORFİK KARSİNOMLARINDA E-KADERİN EKSPRESYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE PROGNOSTİK ÖNEMİ
Nurcan Ünver 1 Nur Büyükpınarbaşılı 2
1 Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi E.a.h., 2 Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi

Özet

AMAÇ

Akciğer kanseri, hem erkek hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sebebidir. Epitelyal-mezenkimal geçiş (EMT), epitel hücrelerinin hücre polaritesini ve hücre-hücre adezyonunu kaybederek, göçmen ve istilacı özellikler kazanarak mezenkimal kök hücrelere dönüştüğü tersinir bir işlemdir. Mezenkimal hücreler yüksek seviyelerde N-kaderin, fibronektin ve vimentin eksprese ederken yüksek düzeylerde E-kaderin epitel hücrelerinde eksprese edilir. Bu çalışmanın amacı, akciğer pleomorfik karsinom olgularında E-kaderin ekspresyonu ile klinik ve prognostik önemi arasındaki korelasyonu değerlendirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM

E-kaderin hücre yapışmasında önemli rol bir oynayan transmembran proteinidir. E-kaderin Epitelyal Mezenkimal Geçiş (EMT) için önemli bir faktör olarak kabul edilmiştir. EMT ise kanser metastazı için kritik bir basamağı oluşturur. Düşük E-kaderin ekspresyonu kanser hücrelerinde gözlenmiştir ve ileri hastalık ile ilişkilendirilmiştir. Çalışmaya 2011-2018 yılları arasında Bezmialem Vakif Üniversitesi Tıp Fakültesinde tanı alan 24 pleomorfik karsinom olgusu alındı. Rezeksiyon materyallerine ait tümör kesitlerine uygulanan E-kaderin ekspresyonları değerlendirildi. Boyama sonuçları klinikopatolojik verilerle ve prognostik faktörlerle karşılaştırıldı.

BULGULAR

Yirmidört olgunun yedisi kadın (%29,16) onyedisi erkekti (%70,83), yaşları 52 ila 83 arasında değişmekte olup, yaş ortalaması 65.75?ti. Rezeksiyon materyallerinde tümör çapı 2.2 cm ila 10.5 cm arasında idi (ortalama çap 5.63 cm). Patolojik tümör evresi iki olguda T1, on olguda T2, on olguda T3, iki olguda T4 olarak saptandı. Olguların ortalama klinik takip süresi 22.54 aydı. E-kaderin boyanma paterni değerlendirildiğinde pleomorfik karsinom alanlarında yedi olguda (%29.2) boyanma izlenmiştir, onyedi olguda (%70.1) ekspresyon kaybı saptanmıştır. E-kaderin epresyon kaybı saptanan onyedi olgunun takip sürelerine bakıldığında oniki olgunun ortalama takip süresinin (22.54 ay) altında olduğu dikkati çekmiştir.

SONUÇ

E-kaderin ekspresyon kaybı kötü prognostik faktör olarak değerlendirilmiştir. Oldukça kötü gidişli tümör grubu olan akciğer pleomorfik karsinom olgularında E-kaderin ekspresyonu metastatik potansiyeli değerlendirmede kullanılabilir.