Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Erkek Memesinde Nöroblastom Like Schwannoma ve Literatürün Gözden Geçirilmesi
Yeliz Arman Karakaya 1 Nagihan Yalçın 1 Aygün Yörükoğlu 2 Onur Kılıç 3
1 Pamukkale Üniversitesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, 2 Servergazi Devlet Hastanesi, Patoloji, 3 Servergazi Devlet Hastanesi, Genel Cerrahi

Özet

GİRİŞ

Schwannomalar periferik sinir kılıfından kaynaklanan benign tümörlerdir. Klasik, sellüler, melanositik, glandüler, epiteloid, pasinian, ancient, pleksiform, mikrokistik gibi varyantları vardır. Nöroblastom-like schwannoma, schwannomaların oldukça nadir görülen bir histolojik varyantıdır. Literatürde 20 olgu rapor edilmiştir. Kadın memesinde tanımlanmış olgular vardır ancak bizim olgumuz erkek memesinde ilk olarak tanımlanmıştır.

OLGU

40 yaşında erkek hasta memede şişlik şikayetiyle gelmiş, fizik muayenede kitle saptanmıştır. Makroskobik olarak 1,5 cm boyutlarında iyi sınırlı, kapsüllü, kesit yüzü gri beyaz renkli ve düzgün ve sert görünümde bir lezyondur. Mikroskobik olarak elonge nükleuslu spindle şekilli hücrelerden oluşmaktadır. Santral fibrokollojenöz bir kor çevresinde küçük yuvarlak hücrelerden oluşan geniş rozet benzeri yapılar izlenmektedir. Bu küçük hücreler monomorfik, yuvarlak, hafif uzamış görünümde hiperkromatik nükleuslu, dar stoplazmalı, lenfosit benzeri hücrelerden oluşmaktadır. Ayırıcı tanıda rozet formasyonu içeren tümörler; nöroblastom, hyalinize spinde hücreli rozet formasyonu gösteren menenjioma, kristal depo hastalıkları, kollojen birikimi gösteren spindle hücreli tümörler, Ewing sarkomu (ES)/primitif nöroektodermal tümör (PNET) düşünülmüştür. İmmünohistokimyasal incelemede bu hücrelerde güçlü S-100, GFAP pozitif, P53 fokal pozitif ve EMA, CD3, CD20, Synaptofizin, Kromogranin A, MBP (Myeli basic protein), Neuroflament negatiftir. Ki-67 proliferasyon indeksi %5 izlenmektedir. Histokimyasal olarak Masson?s trichrom sentral kollajenöz korda pozitif boyanma göstermektedir. Kongo red boyama ile amiloid birikimi izlenmemiştir.

SONUÇ

Bu schwannomanın oldukça seyrek görülen varyantını histomorfolojik olarak malign tümörlerle karışabileceği ve lokalizasyonu nedeniyle sunmaya uygun bulduk. Olgumuz nöroblastom like schwannoma olarak raporlanan ilk erkek olgudur. Olgunun operasyon sonrası 8 aylık takibinde nüks görülmemiştir.