Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Nadir Karın Ağrısı Nedeni: İntrapankreatik Aksesuar Dalak
Ziya Kokarağaç 1 Ömer Yerci 1 Nesrin Uğraş 1 İrfan Kırıştıoğlu 2
1 Uludağ Üniversitesi Tıbbi Patoloji Abd, 2 Uludağ Üniversitesi Çocuk Cerrahi Abd

Özet

GİRİŞ

Aksesuar dalak olarak da tanımlanan ektopik dalak dokusu, otopsi serilerinde yapılan çalışmalarda görülme sıklığı % 12 olarak bildirilmektedir. Aksesuar dalak çoğunlukla dalak hilumunda izlenirken, pankreatik parankim içinde, omentum majus veya minus'ta, mediastende, midede ve skrotumda yerleşim gösterebilirler. İntrapankreatik aksesuar dalak genellikle pankreasın kuyruğunda yerleşim gösterip, radyolojik görüntülemelerde hipervasküler bir nodül olarak izlenmesi nedeniyle başta nöroendokrin tümörler olmak üzere neoplazileri taklit edebilirler. Bu sunumumuzda, karın ağrısı şikayetiyle prezente olan, intrapankreatik aksesuar dalak tanısı alan çocuk olgu literatür bilgileri ile sunulmuştur.

OLGU

14 yaşındaki erkek hasta iki haftadır devam eden karın ağrısı ve kusma şikayeti ile çocuk hastalıkları polikliniğine başvurdu. Özgeçmişinde psöriazis anamnezi bulunan olgunun, yapılan görüntüleme tetkiklerinde pankreas kuyruk yerleşimli T2 ağrılıklı çekimlerde hiperintens sinyal veren, difüzyon kısıtlanması gösteren kitle lezyonu izlenmiştir. Pankreas kuyruğundan laparoskopik parsiyel eksizyon yapılan hastanın birimimize gönderilen rezeksiyon materyalinin makroskopik incelenmesinde çevre pankreas dokusundan düzgün sınırlarla ayrılmış, 3,5x,1,9x1,7 cm boyutlarında kırmızı kahverenkli, yumuşak kıvamlı, solid yapıda nodüler lezyon izlenmiştir. Histopatolojik değerlendirilmesinde ise, pankreas dokusunda iyi gelişmiş kırmızı ve beyaz pulpaya sahip tipik dalak yapısı izlenmiş ve mevcut bulgular eşliğinde olguya intrapankreatik aksesuar dalak tanısı verilmiştir.

SONUÇ

İntrapankreatik aksesuar dalak kliniği ve görüntüleme çalışmaları tümörler ile karışabilen nadir bir antitedir. Sonuç olarak, intrapankreatik aksesuar dalak tanısı akılda tutulmalı ve daha agresif tedavi gerektiren diğer pankreatik lezyonlardan kesin olarak ayrımının yapılması önemlidir.