Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Gastrointestinal sistem ve safra kesesine metastaz gösteren meme karsinom olgularının değerlendirilmesi
Selma Şengiz Erhan 1 Sevinç Hallaç Keser 2 Bahar Sarı 3 Tuğba İpin 1 Tangül Bulut 4
1 Sbü Okmeydanı Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, 2 Sbü Kartal Dr Lütfi Kırdar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği, 3 Kahta Devlet Hastanesi, Patoloji Kliniği, 4 Sbü Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Kliniği

Özet

Amaç: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve metastazlarıyla mortaliteye yol açan kanser türüdür. Metastazı genellikle lenf nodları, göğüs duvarı, kemik, akciğer, karaciğer, deri ve santral sinir sisteminde izlenirken, gastrointestinal sistem (GİS) ve daha az sıklıkta safra kesesinde seyrektir. Biz burada nadir lokalizasyonlarda metastaz tanısı almış beş meme karsinom olgusunu sunmayı amaçladık.

Gereç ve yöntem: Çalışmamız meme karsinom tanılı gastrointestinal sistem ve safra kesesine metastaz yapmış beş olguyu kapsamaktadır. Çalışmamızda olgulara ait yaş, primer tümör tipi, metastatik odaklar, metastaz zamanı ve survilerini içeren klinikopatolojik bulgular değerlendirilmiştir.

Bulgular: Olguların yaş aralığı 38-56 idi. İnvaziv duktal karsinom tanısı almış olgulardan biri tanıdan birbuçuk yıl sonra safra kesesi boyun bölgesindeki lenf noduna, diğeri iki yıl sonra özefagus çevresi lenf nodlarına, bir diğeri üç yıl sonra mideye, dördüncü hasta ise dokuz yıl sonra sigmoid kolona metastaz yapmıştı. İnvaziv lobüler karsinom tanısı almış beşinci hastada 10 yıl sonra ince barsak metastazı görüldü. Takipleri sırasında ikinci, dördüncü ve beşinci olgu GİS metastazından bir yıl sonra kaybedildi. Bilateral over ve omentum infiltrasyonu da saptanan üçüncü olgu GİS metastazı tanısı aldığı yıl içinde kaybedildi. Dört yıl önce primer meme tümör tanısı alan ilk olgu ise halen yaşamaktadır.

Sonuç: Meme karsinomuna ait uzak metastazlar %60 oranında 24 ay içerisinde görülürken geç metastazlar 10-20 yıl sonra da görülebilir. GİS metastazı nadirdir. Metastatik olgular genellikle asemptomatik seyreder, ancak bulantı, kusma ve abdominal ağrı ile de belirti verebilirler. İnvaziv lobüler karsinom duktal karsinoma göre jinekolojik organ, periton, retroperiton ile GİS metastazını daha fazla yapar. Akut kolesistit tablosu ile bulgu veren safra kesesi metastazları daha nadir lokalizasyonlardan biridir. Kolelitiazis nedeniyle opere olan olgumuzda boyun bölgesindeki lenf nodunda karsinom metastazı saptanmıştır. Sonuç olarak nadir de olsa metastaz olasılığı nedeniyle GİS ve daha seyrek olarak safra kesesi, meme karsinom tanılı olgular için takip edilmesi gereken odaklar içinde yer almalıdır.