Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Memenin miyeloid sarkomu
Zübeyir Turan 1 Zehra Bozdağ 1 Ömer Faruk Dizibüyük 1
1 Gaziantep Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

GİRİŞ

Miyeloid sarkom (granülositik sarkom, kloroma), miyeloblast ve immatür miyeloid hücrelerden oluşan ekstramedüller tümördür. Olguların büyük kısmında klinik öyküde AML tarif edilmiştir. Kemik, periost, beyin, cilt, meme, epididim, lenf nodu, over, uterin serviks yerleşim bölgeleri arasındadır. Memede kitle şeklinde prezente olan olgular, tümörün nadir olması nedeni ile tanısal sıkıntılara yol açabilmektedir.

OLGU

Sol memede 1 aydır mevcut olan kitle nedeni ile hastanemize başvuran 25 yaşındaki kadın hastanın USG sinde sol meme retroaerolar bölgede 53x13 mm boyutta hipoekoik solid lezyon alanı, PET incelemesinde ise sol memede diffüz artmış FDG tutulumu tespit edilmesi üzerine biyopsi yapılmış. Makroskopik olarak, en büyüğü 1.7 cm en küçüğü 1 cm olan insizyonel biyopsilerin kesit yüzü sarı solid yapıda izlendi.

Mikroskobik incelemede; tüm meme dokusunu diffüz şekilde infiltre eden, belirgin pleomorfizm göstermeyen, yuvarlak-oval nükleuslu, dar sitoplazmalı, yer yer indian-file benzeri dizilim gösteren neoplastik infiltrasyon dikkati çekti. İmmünohistokimyasal incelemede pansitokeratin, LCA, GATA3, CD3 ve CD 20 ile negatif reaksiyonun izlendiği tümör hücrelerinde CD34, MPO ve CD38 ile pozitif reaksiyon izlendi.

Klinik öyküsünde 5 yıl önce AML tanısı olan olgumuz mevcut bulgularla miyeloid sarkom olarak rapor edildi. Daha sonra gönderilen kemik iliği biyopsisinde lösemik infiltrasyon saptanmadı.

SONUÇ

Nadir görülmesi nedeni özellikle tru-cut biyopsilerde daha fazla olmak üzere tanısal zorluk oluşturabilecek olan miyeloid sarkomların, lenfoid malignitelerden ve lobüler karsinomdan ayırt edilmesi ve meme kitlelerinde ayırıcı tanıda akılda tutulması gerekmektedir.