Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
İLGİNÇ VE NADİR BİR AKUT BATIN NEDENİ: PNEUMATOSİS CYSTOİDES İNTESTİNALİS
Fatma Aksoy Khurami1, Tuğba Taşkın Türkmenoğlu1, Aysun Gökçe1, Ayşegül Uslu1
1Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü

Özet

Giriş

Akut batın yapabilecek nadir ancak makroskopik görünümüyle tanınan “pneumatosis cystoides intestinalis” olgusu paylaşılacaktır.

Olgu sunumu:

50 yaş, özgeçmişinde özellik bulunmayan erkek hasta 7-8 saat önce başlayan karın ağrısı sebebiyle acil servise başvurmuştur. Olgunun hikayesinden bulantı, kusma, kabızlık şikayetleri de olduğu öğrenilmiştir. Fizik muayenede sağ alt kadranda hassasiyet ve defans saptanmış olup laparatomik eksplorasyon ve ardından segmental ince barsak rezeksiyonu ile ucuca anastomoz ameliyatı uygulanmıştır. Gönderilen ileum rezeksiyon materyalinde 35 cm uzunlukta, yaklaşık 3.5 cm çapta mukozal yüzde özellik izlenmeyen barsak segmenti mevcut olup materyalin serozal yüzünde içerisi hava ile dolu multiloküle çok sayıda kistik boşluk izlenmiştir. Bu kistik boşlukların 16 ve 9 cm uzunluğunda 2 segmentte bulunduğu dikkatı çekmiştir.

Mikroskopik incelemede ise intakt görünümde mukoza, submukoza ve kas tabakasını takiben subserozal alanı tamamen dolduran multiloküle, septalı, yer yer duvarında tek sıralı epitel/histiyositlerle döşeli kistik lezyon gözlenmiştir. Olgu pneumatosis cystoides intestinalis olarak raporlanmıştır.

Sonuç

İleum segmentini tutan pneumatosis cystoides intestinalis genellikle asemptomatik olup; bazen diare, kabızlık, rektal kanama vb. semptomlar izlenebilir. Pneumatosis cystoides intestinalis sporadik olabileceği gibi nekrotizan enterokolit, kistik fibrozis, inflamatuar barsak hastalığı, nonspesifik kolit vb. durumlara sekonder ya da eşlikçi olarak da karşımıza çıkabilir. Tanısal anlamda sıkıntı oluşturmayan bu lezyon, makroskopik demonstratif özellikleri nedeniyle paylaşılmaya değer bulunmuştur.