Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
MEME TUTULUMU GÖSTEREN NONLÖSEMİK MYELOİD SARKOM OLGUSU
Tuğçe Bölme Şavlı1, Ümit Seza Tetikkurt1, Ali Muhammedoğlu1, Serkan Menekşe1, Taha Cumhan Şavlı2, Elif Çelik1
1Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
2İstanbul Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

Özet

Giriş

Myleoid sarkom immatür granülositik seri hücrelerinin ekstramedüller tümörüdür. Sıklıkla deri, kemik, baş ve boynun yumuşak dokusunda yerleşim göstermesine rağmen herhangi bir organ sistemini tutabilir. Literatürde memede myeloid sarkom infiltrasyonu 67 vakada görülmüş olup bunların sadece 8’i nonlösemik myeloid sarkom vakasıdır.

Olgu

Bizim vakamız sol meme alt dış kadranda 8 aydır var olan ele gelen ağrısız kitle nedeniyle polikliniğe başvuran 28 yaşında kadın hastadır. Malignite şüphesi ile yapılan tru-cut biyopsinin mikroskopisinde küçük yuvarlak hücreli malign tümör infiltrasyonu saptanmıştır. Biyopsi örneğinde yaygın nekroz izlenmiştir. İmmünhistokimyasal çalışmada tümör hücrelerinde CD117, lizozim, CD99, MPO, CD33 ile pozitif immün reaktivite izlenmiştir. LCA, vimentin, PanCK, CD3, CD20, desmin, CD34, sinaptofizin, kromogranin A, Myo-D1, EMA ile boyanma izlenmemiştir. Tümörün ön planda myeloid sarkomla uyumlu olabileceği düşünülmüştür. Tanı için yeniden alınan biyopside benzer morrfolojik ve immünhistokimyasal bulgular saptanmıştır. Myeloproliferatif hastalıklar açısından klinikçe araştırılması önerilmiştir. Kemik iliği biyopsisinde tümöral infiltrasyon görülmemiştir. 5 ay süren kemoterapi ve radyoterapi tedavisine hastanın durumunun kötüleşmesi üzerine ara verilmiştir.

Sonuç

Çoğu myeloid sarkom vakası AML ilişkili olmasına rağmen nadiren hematolojik hastalık olmaksızın, hastanın ilk başvuru sebebi olabilmektedir. Özellikle küçük yuvarlak hücreli malignitelerin sorgulanması gereken meme tutulumlu nonlösemik myeloid sarkom vakası nadir olması nedeniyle ayırıcı tanılarıyla birlikte sunulmuştur.