Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
EŞ ZAMANLI BEYİN VE MESANE METASTAZI GÖSTEREN BERRAK HÜCRELİ TİPTE RENAL HÜCRELİ KARSİNOM: OLGU SUNUMU
Büşra Yaprak Bayrak1, Ahmet Tuğrul Eruyar1, Bekir Voyvoda2
1Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Laboratuvarı, Derince, Kocaeli
2Kocaeli Derince Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği, Derince, Kocaeli

Özet

Giriş

Renal hücreli karsinom (RHK) tüm yetişkin malignitelerinin %3’ünden ve tüm primer renal tümörlerin %85’inden sorumludur. En sık metastaz yaptığı lokasyonlar akciğerler, kemikler, abdomen, beyin, karaciğer, lenf nodları, pankreas ve memedir. Nadir metastatik bölgeler olarak mesane, üreter, prostatik fossa ve retroperitoneal boşluk kaydedilmiştir. Ancak RHK’nin eş zamanlı beyin ve mesaneye metastazını gösteren bir rapora rastlanmamıştır. Bu çalışmada nefrektomi sonrası bir yıl içerisinde beyin ve mesane metastazı gösteren bir berrak hücreli RHK olgusu sunmaktayız.

Olgu Sunumu:

Hematüri, sol yan ağrısı şikayetleri ile başvuran 60 yaşında erkek hastada sol böbrekte kitle saptanması üzerine tarafımıza yönlendirildi. Sol nefrektomide en geniş çapı 8.5 cm’ye ulaşmış hemorajik alanlar içeren heterojen görünümde tümöral lezyon izlendi. Mikroskopik olarak yaygın kanama ve nekroz alanları içeren, perirenal yağlı dokuya invaze ancak böbrek gerota fasyasını aşmamış görünümde, hiler yağlı doku, renal ven invazyonu göstermeyen, sarkomatöz komponent ve lenfovasküler invazyon içermeyen, Fuhrman çekirdek derecesi 3 olarak değerlendirilen, berrak hücreli tipte böbrek hücreli karsinom morfolojisi görüldü. 10 ay sonra sağ ekstremitelerde kuvvet kaybı şikayetiyle gelen olguya yapılan görüntülemelerde sol frontal lobda kitle saptandı. Histopatolojik olarak primer tümöre benzeyen, CD10 ile membranöz, PAX-8 ile fokal nükleer, pansitokeratin, LMWCK, CAM 5.2 ile diffüz sitoplazmik reaksiyon gösteren tümöral hücreler izlendi. Ve metastaz lehine değerlendirildi. 2 ay sonra ise idrar yapmada zorluk şikayetiyle gelen olguda ultrasonografide mesanede polipoid kitle görüldü. Morfolojik olarak beyin metastatektomi materyalindeki immun profil ile benzer özelliklere görünüm izlendi. Bu bulgular eşliğinde berrak hücreli RHK metastazı tanısı verildi.

Tartışma/

Sonuç

Berrak hücreli RHK nadiren beyin ve mesaneye eş zamanlı metastaz yapar. RHK’nin mesaneye metastazı hem senkronize hem de metakronize olarak görülebilmektedir. Bu çalışma senkronize mesane ve beyine kısa sürede metastaz yapan ilk vakanın sunumudur. Çok nadir olmasına rağmen hastalığın erken safhalarında ilk olarak beyine metastaz yapmış RHK’nın mesane gibi farklı distal organlara da metastaz yapabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.