Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
DERİNİN PROLİFERATİNG EPİTELYAL KİSTLERİNİN HEPSİ TRİKOLEMMAL ÖZELLİKTE MİDİR? PROLİFERATİNG EPİDERMOİD KİST?
Hampar Akkaya1
1Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Alanya Hastanesi

Özet

GİRİŞ:

Kütanöz proliferating epitelyal kistler Sau ve ark. tarafından 1995 yılında "proliferating trikilemmal kist"(PTK) ve "proliferating epidermoid kist"(PEK) olarak 2 ayrı grup olarak değerlendirilmiştir. Literatürde PTK ile ilgili bol miktarda yayın mevcut iken PEK ile ilgili veri azdır.

OLGU:

Bu çalışmada hastanemize ait patoloji kayıtları retrospektif olarak taranarak belirlenen 7 prolifere kütanöz epitelyal kist (PTK:2, PEK:5)olgusu histopatolojik olarak tekrar incelenmiş ve klinik özellikleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Lezyonların tiplendirilmesi prolifere epitelinin keratinizasyon tipi göz önünde tutularak değerlendirilmiştir. Prolifere epitelde parakeratotik ve granüler tabaka içermeyen ve ani bir geçiş gösteren trikilemmal kist benzeri keratinizasyon gösterenler PTK olarak tiplendirildi. Keratinizasyonu epidermoid kist benzeri granüler tabakası bulunan özellikte ise PEK olarak sınıflandırılmıştır. Bu değerlendirmeler ışığında, 7 olgunun 2 tanesi PTK, 5 tanesi ise PEK özelliğindeydi. PTK olgularının ikisi de kadın olup(48 ve 61 yaşında), saçlı deri yerleşimliydi. PEK olgularının 4'ü erkek, 1 tanesi kadın olup 29 ile 52 yaşları arasında dağılım göstermekteydi. PEK olgularının beşi de saçlı deri dışı alanlarda (uyluk, aksilla, önkol,sternum üzeri ve el parmak üzeri) yerleşim göstermekteydi. PTK olguları1 ve 1,4 cm çapında, PEK olguları ise 0,5 ile 1,3cm arsında dağılım göstermekteydi. Olguların tamamında histopatolojik olarak HPV etkisini düşündürecek koilositotik değişiklik gözlenmedi. Sternum üzeri yerleşimli bir PEK olgusunda skuamöz hücreli karsinomaya transformasyonu ile uyumlu invaziv alan belirlendi.

SONUÇ:

Derinin prolifere kistlerinin histopatolojik değerlendirmesinde akla gelen ilk tanı PTK'dır. Epidermoid tip keratinizasyonla karakterize PEK olgularının varlığı belki dikkati çekmemekte, ya da böyle bir tipin ayrı olarak kategorize edileceği bilinmemektedir. Belki de bu durum literatürde PEK tanısına ait çalışmaların daha az olmasının nedeni olabilir. Derinin prolifere epitelyal kistleri keratinizasyon tiplerine göre 2 ayrı grupta değerlendirilmelidir. Çalışmamızın amacı prolifere deri kistlerinin keratinizasyonlarının tipine göre 2 ayrı grupta değerlendirildiğine dikkat çekerek, tanı değerlendirmesini buna göre yapılmasını sağlamaktır. Saçlı deri dışı yerleşimli prolifere deri kisti olgularında PEK olasılığının daha da öncelikli olarak göz önünde bulundurulmasının uygun oacağı düşünülmüştür. Çalışmamız sınırlı sayıda olgu üzerinde değerlendirilmiş olmakla birlikte, PTK olgularının ikisi de kadnı olup, saçlı deri yerleşimliyken, PEK olguları saçlı deri-dışı gövde ve ekstremiteler yerleşimli olup, 4/5'ü erkek olup sadece 1 tanesi kadın hastada görülmüştür. PEK olgusuna ait bir olguda SCC'ye transformasyon alanı gözlenmiştir. Bu bulgu ışığında, proliferating epitelyal kistlerin SCC ile ayırımının zor olabileceği gibi, malign SCC transformasyonlarının da olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle tüm lezyonun takibe alınarak, dikkatli şekilde değerlenderilmesi uygun olacaktır.