Güncel Patoloji Dergisi 2017 , Vol 1 , Num 3
İNVAZİV MEME KARSİNOMUNDA RETRAKSİYON ARTEFAKTI İLE LENFATİK YAYILIM İLİŞKİSİ
Esma Çınar1, İsmail Sayğın1
1Ktü Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

Amaç

İnvaziv meme karsinomları kadınlarda en sık görülen ve ölüme neden olan malignitedir. Meme kanserinden ölümün nedeni, genellikle metastazdır. Tümörde lenfatik yayılımın değerlendirilmesi, özellikle metastaz riskini tahmin etmede yararlıdır. Retraksiyon artefaktı fenomeninin lenfatik yayılımın erken aşamasında görülebileceğinden prognostik değeri olabilir ve metastaz ihtimali ön görülebilir.

Araç ve Yöntem

Çalışmamızda 2010-2015 yılları arasında KTÜ Patoloji Anabilim Dalı’ nda modifiye radikal mastektomi materyallerinden invaziv karsinom, NST tanısı almış toplam 191 olguda retraksiyon artefaktı ile lenfovasküler invazyon ve nodal metastaz başta olmak üzere diğer klinikopatolojik parametreler ile arasındaki ilişkiyi araştırdık. Olguların tümör içeren preparatlarında retraksiyon artefaktı varlığını 4 puan üzerinden sınıflandırdık. +2 ve üzerini anlamlı kabul ettik. Tüm olgular retrospektif olarak taranarak yaş, cinsiyet, yerleşim, tümör çapı, multisentrisite, histolojik greyd, nükleer greyd, in situ karsinom varlığı, lenfovasküler invazyon , hormon reseptör durumu, uzak metastaz, patolojik tümör evresi ve lenf nodu metastazı açısından değerlendirdik.

Bulgular

Çalışmamızda retraksiyon artefaktı varlığı ile histolojik greyd, in situ karsinom varlığı, tümör evresi, lenfovasküler invazyon ve lenf nodu metastazı arasında pozitif korelasyon saptanmıştır.

Sonuç

Çalışmamız, meme kanseri lenfanjiyogenez mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasında ipucu niteliği taşıyabilir. Retraksiyon artefaktı fenomeni, lenfovasküler invazyon gibi kötü prognostik belirteç olarak kullanılabilir. Bu konuda daha geniş popülasyonlarda immünhistokimyasal ve moleküler yöntemlerle desteklenerek yapılacak yeni çalışmalar daha da yol gösterici olabilir.