Cilt 4, Sayı 1
Ocak 2020 · Sayfalar 008-011
Dendriform Pulmoner Ossifikasyon: Olgu Sunumu
Dendriform Pulmonary Ossification: A Case Report
İrem Hicran ÖZBUDAK1, Hakan KESKİN2, Ahmet Gökhan ARSLAN3
Amaç: Diffüz pulmoner ossifikasyon, akciğer parankiminde metaplastik ossifikasyon ile karakterize, nadir görülen kronik progresif bir hastalıktır. Nodüler ve dendriform olmak üzere iki formu vardır.
Olgu: Olgumuz 73 yaşında, erkek hasta olup nefes darlığı şikayeti ile başvurmuştur. Toraks bilgisayarlı tomografide bilateral alt loblarda, solda daha belirgin olan mikronodüller saptanmıştır. Malignite şüphesi nedeniyle olguya sol akciğer alt lob kama rezeksiyon uygulanmıştır. Histopatolojik incelemede akciğer parankimini infiltre etmiş, dallanan, düzensiz, silindirik tübüller şeklinde yassı kemik yapıları, bu kemik yapılar içinde bazı alanlarda kemik iliği mesafesi ve yer yer kemik spiküllerini çevreleyen fibrozis alanları izlenmiş ve olgu "Dendriform pulmoner ossifikasyon" olarak raporlanmıştır.
Sonuç: Dendriform pulmoner ossifikasyon, genellikle cerrahi spesmenlerde ya da postmortem teşhis edilen, akciğer paramkimini infiltre eden
kemik doku ile karakterize nadir bir durum olup özelllikle alt loblarda izlenen multiple nodüller nedeniyle malignite şüpheli olguların ayırıcı
tanısında akılda tutulmalıdır.