Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS452(382 - İnvaziv meme karsinomlarında Cdc42 ve Arf6 protein ekspresyonlarının prognostik parametrelerle karşılaştırılması
Meme Patolojisi
Müjde Karadeniz Küçük 1, Nazan Bozdoğan 1
1 Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Kliniği
2 T.c. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Tıbbi Patoloji Kliniği
  AMAÇ

Cdc42, Arf6 küçük GTPaz ailesi üyeleri olup tümörün in situdan invazyona geçişinde ve metastaz gelişimde etkilidir. Serviks, meme, akciğer, kolorektal karsinom, malign melanom gibi tümörlerde normal dokulara göre fazla eksprese edilmektedir.

Bu çalışmada Cdc42 ve Arf6?nın normal meme dokusu, duktal karsinoma in situ (DKIS) ve invaziv meme karsinomlarındaki (IMK) ekspresyonunu, bunların klinikopatolojik prognostik parametrelerle ilişkisini, aksiller ve uzak organ metastazlarındaki farkını saptamayı planladık.

GEREÇ VE YÖNTEM

Nisan 2016-Mart 2017 tarihleri arasında TC. SBU Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji SUAM Tıbbi Patoloji Kliniğinde 70?i IMK, NST; 8?i invaziv lobüler karsinom; 3?ü nöroendokrin diferansiasyon gösteren IMK; 3?ü ekstansif intraduktal komponent içeren IMKlu 84 IMK, bu hastalara ait aksiller lenf nodu (LN) metastazı bulunan 39 LN metastazı, 10 IMK uzak organ metastazı çalışmaya alındı. Tümörlerde immünohistokimyasal olarak Cdc42, Arf6 ekspresyonları H skoruyla değerlendirildi.

BULGULAR

IMKda normal meme dokusuna göre Cdc42, Arf6 ekspresyonlarının arttığı, IMKnun uzak organ metastazındaki Cdc42 ekspresyonunun IMKdaki ekspresyonuna göre daha yüksek olduğu bulunurken Arf6 ekspresyonları açısından fark saptanmadı.

İn situ karsinomla invaziv karsinom arasında Cdc42 ve Arf6 ekspresyonları açısından fark görülmedi.

Hem memedeki tümörde hem de uzak organ metastazında Arf6 ekspresyonunun PR ekspresyonu ile korele olduğu görüldü. PR ekspresyonuyla Cdc42 ekspresyonu arasında fark saptanmadı. Multifokal tümörlerde Arf6 ekspresyonları daha yüksekti. Tümörün grade?i ve Ki 67 proliferasyon aktivitesi arttıkça Arf6 ekspresyonu azalmaktaydı. Perinöral invazyon yapan hücre gruplarındaki Arf6 ekspresyonu ile tümördeki ekspresyonu arasında ilişki saptandı. Tümör grade?i, multifokalite, Ki67 proliferasyon aktivitesi, perinöral invazyon yapan hücre gruplarıyla Cdc42 ekspresyonu arasında fark saptanmadı.

Lenfovasküler emboli, LN metastazı, yaş, lokalizasyon, tümör boyutu, evresi, tümör tipleri, tümöre karşı gelişen lenfosit cevabı, moleküler alt tipler, tümörün ve uzak organ metastazında ER, C-erb B2 durumuyla Cdc42 ve Arf6 ekspresyonu arasında ilişki saptanmadı.

SONUÇ

Tümörogenezde görevli olduğu bildirilen Cdc42, Arf6?ya karşı gelecekte geliştirilecek hedefe yönelik tedavilerle invaziv kanser ve metastaz gelişimi engellenerek hasta prognozu, sağkalım arttırılmaya çalışılması gündemde olup literatüre katkıda bulunmaya çalıştık.
Anahtar Kelimeler : Cdc42, Arf6, meme karsinomu