Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS308(385 - Uterin subseröz yerleşimli lipoleiomyom: olgu sunumu
Jinekopatoloji
Filiz Yılmaz 1, Özgecan Gündoğar 1, Havva Ceren Ağcakoyunlu 1, Mehmet Mandallı 2
1 İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Tıbbi Patoloji
2 İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Kliniği
  Giriş

Leiomyom uterusun en sık görülen mezenkimal neoplazisidir. Leiyomyomların çok sayıda varyantı olup heterolog eleman içeren tipi nadir görülen bir formudur. Lipoleiyomyom uterin myomlar arasında %0.03-%0.2 sıklığında görülen, değişen oranda adipoz doku ve düz kas liflerinin birlikteliğinden oluşan bir tümördür.

Olgu

52 yaşında kadın hasta karın ağrısı ve vajinal kanama şikayeti ile hastanemiz kadın doğum hastalıkları kliniğine başvurdu. Görüntüleme yöntemlerinde subseröz yerleşimli kitle saptanan hastaya intraoperatif konsültasyon istendi. Yapılan frozen inceleme sonucu subseröz yerleşimli mezenkimal neoplazi olarak bildirildi. Mezenkimal neoplazinin 9 cm çapında olduğu izlendi. Bu kitlenin H&E kesitlerinde birbirini çaprazlayan düz kas lifleri arasında matür adipoz doku varlığı izlendi. Bu bulgularla lipoleiomyom tanısı konuldu.

Sonuç

Lipoleiomyomlar oldukça nadir görülen benign neoplazilerdir. En sık uterin korpusta intramural yerleşimli olmakla birlikte serviks, retroperiton, broad ligament, over yerleşimli olgular da bildirilmiştir. Yerleşim yerinden dolayı over kitleleri ile ayırıcı tanısı yapılmalıdır. Nadir görülmesi sebebi ile akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : uterus, mezenkimal neoplazi, lipoleiomyom