Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS336(401 - Küretaj Materyalinde Tanı Alan Uterin Karsinosarkom Olgusu
Jinekopatoloji
Asuman Kilitci 1, Haldun Umudum 2
1 Ahi Evran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Kırşehir
2 Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, Ankara
  Giriş: Uterusun malign mikst müllerian tümörü olarak da bilinen karsinosarkom, postmenopozal yaş grubunda görülen, nadir, agresif seyirli, karsinomatöz ve sarkomatöz bileşenlerden oluşan bifazik paternde bir tümördür. Yeni çalışmalarda bu tümörlerin epitelyal komponentin özelliklerine göre klinik davranış gösterdikleri ön plana çıkmaktadır. Olgumuzu; küretaj materyalinin yüksek tanısal etkinlik sağlaması, bu tür küretaj materyallerinin dikkatle incelenmesi ve nadir bir neoplazi olan karsinosarkomun akılda tutulması gerekliliğini vurgulamak için sunmaya değer bulduk.

Olgu: Gravida: 3, parite: 3, yaşayan: 3 ve 7 yıllık menopoz hikayesi olan 57 yaşındaki kadın hasta, ilk defa olan iki hafta önce başlayan açık renkli kanama şikayeti ile polikliniğe başvurdu. Laboratuar tetkiklerinde CA125, CA15-3, CA19-9 normal sınırlar içinde belirlendi. Hastaya probe küretaj yapıldı. Makroskobik olarak yaklaşık 9 cc hacminde sarı-kahverenkli materyal izlendi. Histopatolojik incelemede tümör seröz papiller tipte karsinomatöz ve indiferansiye sarkomatöz olmak üzere iki komponenetten oluşmaktaydı. İmmünohistokimyasal incelemede epitelyal alanlar panCK, EMA, p53 ile pozitif; sarkomatöz alanlar Vimentin, p53 ile pozitif boyanma gösterdi. SMA, Desmin, S-100, CD10 tümörde negatif boyanma gösterdi. Tüm abdomen USG, üst batın, alt batın BT, PET BT çalışmalarında kitlesel lezyon saptanmadı. Hasta dış merkezde opere oldu, tanı karsinosarkom olarak doğrulandı, ve hastaya kemoterapi verilmeye başlandı.

Sonuç: Karsinosarkom tümör gelişimi net belirlenemeyen, sarkomatöz komponenti karsinomatöz bileşenden dediferensiye olan metaplastik karsinom olarak kabul edilmektedir. Küretaj materyalinin az miktarda olması, tümörün tüm bileşenlerini içermeme olasılığı, kan elemanları ve nekrozdan zengin olması patologlar için tanı zorluğu oluşturan tümörlerdir. Bu nedenle olguların büyük kısmında kesin tanı histerektomi materyaline bırakılmaktadır veya olgular endometrial stromal sarkom, adenokarsinom gibi tanılar alabilmektedir. Kaldı ki histerektomi materyallerinde dahi tanı problemleri gösterebilen bu tümörü küretaj materyali tanısında da göz önünde bulundurmalıyız.
Anahtar Kelimeler : karsinosarkom, uterus, küretaj