Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS203(437 - Kolesistit Tablosuna Neden Olan Fasciola Hepatica
Gastrointestinal Patoloji
Meryem İlkay Eren Karanis 1, İlknur Küçükosmanoğlu 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği
  GİRİŞ:

Fasciola hepatica sığır ve koyunlarda enfeksiyona yol açan zoonotik bir trematoddur. İnsan tesadüfi konak olabilir. Fasciola metasarkaryaları ile kontamine su ve çiğ sebzelerin yenmesi ile bulaşır. Barsak duvarını penetre eden larvalar peritoneal kaviteye ve oradan karaciğere ulaşır. Karaciğer parankiminde, safra kanalları veya safra kesesinde olgunlaşarak yumurta üretir. Bilier fasioliasis; kolanjit, pankreatit, kolesistit gibi farklı klinik tablolara neden olabilir.

OLGU:

1 aydır olan sırta vuran karın ağrısı ve bulantı şikayeti ile genel cerrahi polikliniğine başvuran 30 yaşında kadın hastanın fizik muayenesinde sağ üst kadranda hassasiyet saptandı. Batın ultrasonografisinde; karaciğer konturları düzgün, boyutları normal sınırlarda değerlendirildi. İntra ve ekstrahepatik safra yollarında dilatasyon saptanmadı. Safra kesesi boyut ve duvar kalınlığı normal, lümeninde 10 mm çapında taş ekosu tariflendi. Taşlı kolesistit tanısıyla kolesistektomi yapıldı. Kolesistektomi materyalinin makroskopik incelemesinde safra kesesi lümeninde 0,5 cm çapında sarı renkli taş ve mukozadan bağımsız 1x1x0,3 cm boyutlarında yumuşak kıvamlı materyal izlendi. Mikroskopik incelemede 1x1x0,3 cm boyutlu yumuşak kıvamlı materyalin yaprak benzeri parazit olduğu görüldü. Safra kesesi epitelinde ülserasyon, duvarında eozinofilden zengin yangısal infiltrasyon ve ödem izlendi.

Bu bulgularla olgu ??Fasciola hepatica enfestasyonuna bağlı eozinofilik kolesistit?? olarak raporlandı.

SONUÇ:

Fasciola hepatica ülkemizde endemik olan bir zoonozdur. Safra yollarında parazitik enfeksiyon ve obstruksiyonlara neden olabilmektedir. Parazitik enfeksiyonlar ülserasyon ve masif eozinofil infiltrasyonu ile karakterizedir. Biz burada kolesistit semptomları ile başvuran Fasciola hepatica enfestasyonunu sunduk.
Anahtar Kelimeler : Fasciola hepatica, eozinofilik kolesistit, fasioliasis, bilier parazit