Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS186(486 - Mide karsinomlarında c-erbB-2 ekspresyonu ve gen amplifikasyonunun klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi
Gastrointestinal Patoloji
Mustafa Kesler 1, Hatice Özer 2, Eda Erdiş 3
1 Sivas Numune Hastanesi Tıbbi Patoloji
2 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji
3 Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi
  AMAÇ

Mide kanserleri tüm dünyada kanser ilişkili ölümlerin en sık nedenlerinden biridir. Rutin uygulanan kombine kemoterapötiklerin kullanımına rağmen sağkalım oranları oldukça düşüktür. Bu açıdan tedaviye rehberlik edecek yeni belirleyicilerin saptanması ile ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Son zamanlarda prognoz ile ilişkisi yanı sıra hedefe yönelik tedavi seçeneklerinden biri olması nedeniyle mide kanserlerinde c-erbB-2 (HER-2/neu) pozitifliğinin belirlenmesi önem kazanmıştır. Mide kanserlerinde c-erbB-2 pozitifliğinin görülme sıklığı %7-34 gibi geniş bir aralıktadır.

GEREÇ VE YÖNTEM

Bu çalışmada Cumhuriyet Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı? nda Ocak 2006-Nisan 2016 tarihleri arasında tanı alan 274 mide kanseri olgusunda c-erbB-2 protein ekspresyonu ve gen amplifikasyonunun klinikopatolojik parametreler ve prognoz ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya alınan olguların tamamına immünohistokimyasal olarak c-erbB-2 boyaması uygulandı ve skor 2+ ile skor 3+ saptanan 75 olguya ise SİSH uygulandı.

BULGULAR

Tüm olgular içerisinde c-erbB-2 protein ekspresyon oranı %27,4 iken c-erbB-2 gen amplifikasyon oranı %18,2 olarak saptandı. c-erbB-2 sonuçlarının diğer klinikopatolojik parametreler ve sağkalım ile ilişkisi değerlendirildiğinde; c-erbB-2 protein ekspresyonu ve gen amplifikasyonu ile Lauren sınıflaması ve DSÖ 2010 sınıflamasına göre histolojik tip ve histolojik grade arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Ayrıca gen amplifikasyonu ile perinöral invazyon arasında da anlamlı ilişki saptandı. Sağkalım analizinde tüm olguların ortalama genel sağkalım süresi 529 gün olup ortanca değeri 321 gün idi. Nüks/progresyon saptanan 48 olgunun ise ortalama hastalıksız sağkalım süresi 555 gün olarak tespit edildi. c-erbB-2 protein ekspresyonu ve gen amplifikasyonu ile genel ve hastalıksız sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı.

SONUÇ

Bu çalışmada c-erbB-2 pozitifliğinin mide kanserinde prognostik önemi olduğu bilinen histolojik tip, histolojik grade ve perinöral invazyon ile arasında anlamlı ilişki bulunmasına karşın, genel ve hastalıksız sağkalım ile ilişkisi saptanamamıştır. Bu nedenle c-erbB-2 pozitifliğinin prognostik değerinin kesin olarak aydınlatılması için çok merkezli, daha geniş serili, prospektif olarak daha uzun takip süreli ve sağkalımın değerlendirildiği çalışmalara ihtiyaç olduğu kanısına varıldı.
Anahtar Kelimeler : c-erbB-2, gen amplifikasyonu, mide karsinomu, prognoz,