Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS355(529 - ATİPİK LİPOLEİOMYOM; OLGU SUNUMU
Jinekopatoloji
Gamze Aköz 1, Pınar Bozkurt 1, Emel Ebru Pala 1, Emel Tekin 1, Emrah Beyan 2
1 T.c. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü
2 T.c. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları Ve Doğum Bölümü
  GİRİŞ

Leiomyomlar en sık uterin mezenkimal tümörlerdir. Günlük pratikte çoğu olgu tipik leiomyom morfolojisinde olmakla birlikte nadir varyantları da bulunmaktadır. Lipoleiomyom ve atipik (bizar nükleuslar içeren) leiomyom nadir görülen varyantlardır.

OLGU

36 kadın hastanın rutin kontrolleri sırasında pelvik ultrasonografide 6 cm çapta leimyom ile lezyon izlenmiştir. Transvajinal ultrasonografide uterus korpus lateral kesimde 63x45 mm, lobüle konturlu, 20x20 mm boyutlu kistik komponent içeren hiperekojen iç yapıda kitle lezyonu görülmüş, öncelikle kistik dejenerasyon alanları içeren lipoleiomyom ile uyumlu olarak yorumlanmıştır. Olguya yıllık düzenli takip önerilmiş ancak hasta isteği üzerinde myomektemi uygulanmıştır. Gönderilen materyal makroskopik olarak 8x6x5 cm boyutlarda, lobule konturlu, düzgün yüzeyli olup kesit yüzünde kirli beyaz hareli alanlar yanı sıra 5 cm çapta sarı renkte dejeneratif özellikte nodüler bir alan izlenmiştir. Mikroskopik olarak diğer alanlar olağan leiomyom morfolojisinde iken tariflenen sarı renkli alanlardan alınan örneklerde matür lipositlerle iç içe oldukça atipik, bizar görünümlü, multinüklee hücreler dikkati çekmiştir. Bu alanda detaylı mitoz sayımı yapılmış olup 10 büyük büyütme alanında 1 mitotik figür izlenmiştir. İmmunhistokimyasal olarak Desmin, ER, PR pozitif, SMA fokal pozitif, Kaldesmon az sayıda hücrede pozitif, S100 lipositlerde pozitiftir. Ki67 proliferasyon indeksi %1-2 olup, CD10, CD34, CD31, p16, CD117, Melan A, HMB-45 negatiftir. Tüm bu bulgularla olguya atipik lipoleiomyom tanısı verilmiştir.

SONUÇ

Atipik (bizar nükleuslar içeren) leiomyom nadir bir leiomyom varyantı olup uterusta görülebilecek sarkomlarla ayırıcı tanı açısından bilinmesi gereken bir antitedir. Lipoleiomyom ise yine nadir olup genellikle postmenapozal kadınlarda görülür. Her iki nadir histomorfolojik alttipin tek bir lezyonda görülmesi olgumuzu kompleks hale getirmiş olsa da radyolojik ve makroskopik olarak iyi sınırlı benign bir lezyon görünümde olması, düşük proliferatif aktivitesi, immunhistokimyasal PR pozitifliği ve p16 ile boyanma olmaması akla gelebilecek malignensilerle ayrımı sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler : atipik leiomyom, lipoleiomyom, uterus