Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS013(553 - Granüler Hücreli Tümör Olgu Sunumu
Baş ve Boyun Patolojisi
Hazal Taş 1, Funda EMRE 1, Ümit Seza Tetikkurt 1, Sertuğ Sinan Ege 2
1 S.b.ü Bağcılar Suam, Tıbbi Patoloji Bölümü, İstanbul
2 S.b.ü Bağcılar Suam, Kulak Burun Boğaz Kliniği, İstanbul
  GiRİŞ: Klasik granüler hücreli tümörler sıklıkla deride gözlenen mezenkimal tümörlerdir ancak oral kavite ve dorsal damakta görülmesi de nadir değildir. Çoğunlukla benigndir ancak malign formlar da benign gibi görünebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Klasik granüler hücreli tümölerde immünhistokimyasal olarak S100 ve Vimentin pozitif olurken CD68 pozitifliği değişkendir. Non-nöronal granüler hücreli tümörler morfolojik olarak klasik granüler hücreli tümörlerle benzerdir ancak S100 negatiftir.

OLGU: Olgumuz 18 yaşında erkek hasta. Dilde lezyon şikayetiyle kulak burun boğaz kliniğine başvuran hastadan granülom ön tanısı ile biyopsi alındı. Makroskopisinde 1,6x1 cm?lik mukoza üzerinde 0,5 cm çapında kahve renkli yuvarlak lezyon görüldü. Mikroskopik incelemesinde yuvarlak/iğsi hücreli granüler eozinofilik sitoplazmalı, keskin sınırlı hücreler görüldü. Mitoz, nekroz ve atipi görülmedi. İmmünhistokimyasal olarak Vimentin, Lizozim, CD68, NSE, PanCK, S100, CD10, Kollajen-tip4, Kalretinin, GFAP, İnhibin, HMB-45, Myogenin, EMA, CD56, PAX8, Mart-1, Desmin, DOG-1, CK7, Sinaptofizin, Kromogranin, p63, CK20, Kalponin, LCA, MyoD1, RCC ve SMA, histokimyasal olarak PAS ve DPAS boyaları uygulandı. Morfolojik ve immünhistokimyasal bulgular; non-nöronal granüler hücreli tümör ile uyumlu olmakla birlikte, tümör hücrelerinde spesifik boyanma özelliği belirtilen NK1/C3 immünhistokimyasal antikorun kliniğimizde olmaması sebebiyle desteklemek amaçlı uygulama imkanı bulunamamıştır. Non-nöronal granüler hücreli tümörün ayırıcı tanısına; S100 pozitif granüler hücreli tümör, granüler hücreli leiomyom, fibröz histiyositomun granüler hücreli varyantı, perivasküler epiteloid hücreli tümör ve granüler hücreli değişikliklerin izlendiği ameloblastom, odontojenik fibrom ve santral odontojenik granüler hücreli tümör gibi odontojenik tümörler girer. Malign tümörlerde ise anjiosarkom, leiomyosarkom ve melanom ile ayrım yapılmalıdır.

SONUÇ: Olgumuzu non-nöronal granüler hücreli tümörler nadir görüldüğünden ve malignite potansiyeli taşıdığından sunuyoruz.
Anahtar Kelimeler : S100 negatif, oral kavite, granüler hücreli tümör