Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS329(588 - Endometrium andiferansiye karsinom; Olgu sunumu
Jinekopatoloji
Zülay Kazak 1, Cansu Benli Işık 1, Hatice Ölger Uzuner 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji Bölümü
  GİRİŞ:

Endometriumun andiferansiye karsinomu, çok nadir görülen, endometrial karsinomların agresif tavır gösteren yüksek dereceli tümörünü temsil eden, daha çok postmenopozal kadınlarda görülme eğilimi taşıyan bir malignitedir. Ortalama görülme yaşı 59'dur. Endometrial tümörlerin yüzde ikisinden azını temsil eder. Prognozu kötü bilinir ve çoğunlukla sistemik lenf nodu tutulumu yapar.

OLGU:

58 yaşında, 13 yıl önce menopoza giren kadın hasta, anormal uterin kanama ve kasık ağrısıyla başvurdu. İlk yapılan endometrial küretajında şüpheli ancak yetersiz materyal gelen hastaya ikinci kez terapotik küretaj yapıldı. Makroskopisinde topluca 15 cm küp kadar gelen kürete materyalin mikroskopisinde, hemen tamamı, geniş nekroz alanlarına sahip diffüz solid alanlar halinde infiltre olmuş bir tümörden ibaret olduğu izlendi. Yapılan immünohistokimyasal çalışma ve morfolojik bulgularla hastada andiferansiye karsinom düşünüldü ve yüksek dereceli karsinom infiltrasyonu olarak raporlandı. Diğer ayırıcı tanılarının dışlanması ve kesin tip tayininin histerektomi materyalinde yapılması önerildi. Histerektomisi gelen hastanın endometriumunda rezidü tümör gözlenmedi ancak sağ pelvik lenf nodlarından birinde aynı morfolojik ve immünhistokimyasal özellikler gösteren karsinom metastazı izlendi. Andiferansiye karsinom ile uyumlu olarak yorumlandı.

SONUÇ:

Son çalışmalara göre andiferansiye karsinomlar mikrosatellit instabilitesi (MSİ) için risk faktörü oluşturabilmekte ve potansiyel Lynch Sendromu (LS) ile ilişkilendirilmektedir. Lynch Sendromu açısından hastaların taranması gerekebileceğinden patologların bu tümörleri tanıması gereklidir. Ayrıca ayırıcı tanıya giren yüksek dereceli endometrioid karsinom, seröz karsinom ve karsinosarkom gibi tümörlerle karışabileceğinden ve bazen mikst halde bulunan heretojen bir tümör grubu olabileceğinden dolayı bu tümörleri tanımak önemlidir.

Anahtar kelimeler: Andiferansiye karsinom, endometriyum, Lynch sendromu
Anahtar Kelimeler : Andiferansiye karsinom, endometrium, Lynch sendromu