Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS490(610 - ADENOMU TAKLİT EDEN GRANÜLOMATÖZ HİPOFİZİT OLGUSU
Nöropatoloji
Merve Meryem Kıran 2, Ercan Bal 3, Ayça Dilşad Kuratmer 1, Karabekir Ercan 4, Fazlı Erdoğan 1
1 Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Abd
2 Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Patoloji
3 Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Abd
4 Ankara Atatürk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği
  GİRİŞ

Hipofizit, pituiter glandın nadir bir hastalığıdır. Primer hipofizit daha sık görülmekte ve lenfositik , granülamotöz , ksantomatöz, ksantogranülomatöz ve nekrotizan varyant olmak üzere geniş bir spektrumu kapsamaktadır. Sekoner hipofizitse Tüberküloz, Wegener ve Sarkoidoz gibi sistemik inflamatuar hastalıklarda izlenebilir. Granülomatoz hipofizit, baş ağrısıyla birlikte görme alan defekti ya da panhipopituiterizm vakaları dahil olmak üzere tüm sellar lezyonların %1?inden azını oluşturan bir hastalıktır.

Sıklıkla adenomu andırır şekilde sellar genişlemeyle prezente olur. Mikroskopik olarak epiteloid histiyositlerden oluşan lenfositlerin ve plazma hücrelerin eşlik edebildiği granülomlarla karakterizedir. Nekroz izlenebilir.

OLGU

32 yaşında kadın hasta hastanemizin kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine kilo alma, galaktore ve bulanık görme şikayetleriyle başvurmuştur. Yapılan testlerde prolaktin yüksekliği saptanmış olup medikal tedaviye yanıt alınamamıştır. Hipofiz Manyetik Rezonans(MR) görüntülemesinde hipofiz yüksekliği 9.5 mm olarak ölçülmüştür. İntermediyat hipofiz düzeyinde 5.5x3.5 mm boyutta T2A incelemede hiperintens sinyal özelliğinde dinamik kontrastlı ve geç kontrast çalışmada opaklanma paterni oluşturmayan kistik nodüler lezyon görülmüştür. Hipofiz adenomu öntanısıyla transsfenoidal cerrahi eksizyonu uygulanmıştır. Mikroskopide olağan hipofiz glandını temsil eden alanlar yanında epiteloid histiyositler ve multinükleer dev hücrelerden oluşan granülom yapıları ve mononükleer iltihabi hücre infiltrasyonu izlenmiştir. Retikülin histokimyasal boyamasında granülom alanlarında retiküler çatının bozulduğu görülmüştür. İmmunohistokimyasal olarak uygulanan hipofiz panelinde spesifik boyanma saptanmamıştır. Olgu Granülomatöz Hipofizit tanısı almıştır.

SONUÇ

Hipofiz bezini tutan inflamatuar hastalıklar adenoma göre oldukça nadir görülmektedir.

Olgular baş ağrısı, kronik progresif kiazma basısı, hipopituiterizm, amonere, hiperprolaktinemi, diabetes insipidus, iştahsızlık gibi semptomlarla başvurmaktadır.

İdiyopatik pitüiter inflamatuar hastalıkların muhtemel patogenezinde rol oynayan anti-pitüiter otoantikorlar suçlanmaktadır.

MR incelemede kontrastalanma artışı gösteren kitle, pitüiter stalk kalınlaşması izlenir ve diğer lezyonlardan ayrımı zordur. Histolojik inceleme altın standarttır.

Granülomatöz hipofizit oldukça nadir görülmektedir. Olgumuzda ayrıntılı klinik ve laboratuvar inceleme yapılmış olup sistemik hastalık saptanmamıştır.Klinik veriler arasında granülomatöz hipofizite neden olabilecek etken saptanmamıştır bu nedenle olgu idiyopatik granülomatöz hipofizit olarak yorumlanmıştır. Histopatolojik bulgular literatür eşliğinde incelendiğinde olgu sunulmaya değer bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler : granülomatöz, hipofizit, adenom, manyetik rezonans inceleme