Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS216(633 - BRUNNER GLAND HAMARTOMU; OLGU SUNUMU
Gastrointestinal Patoloji
Akgül Arıcı 1, Elif Çetin 1, Reşit Doğan Köseoğlu 1, Faik Alev Deresoy 1
1 Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
  GİRİŞ

Brunner gland hamartomu, duodenumun Brunner bezlerinden köken alan, nadir görülen benign tümörlerdir. En sık bulbusda daha nadiren duodenum 2. ve 3. kısmında izlenen, ortalama 4 cm çapta (1-12 cm) polipoid lezyonlardır.

OLGU

Serviks kanseri nedeniyle kemoradyoterapi alan 67 yaşında kadın hastanın rutin kontrolleri sırasında periampuller bölgede polipoid lezyon tespit edildi. Abdominal BT de ampuller düzeyde duodenum lümenine uzanım gösteren 8x10 mm boyutlarıda duvardan sınırları ayırt edilemeyen hafif hiperdens görünüm izlendi. Endoskopik girişim ile eksize edilen lezyonun makroskopik incelemesinde 13x9x7 mm boyutlarında polipoid görünümde materyal görüldü. Mikroskopik incelemede yüzeyi yer yer ülsere görünümdeki duodenuma ait polipoid dokunun stromasında Brunner glandlarında hiperplazi, yer yer fibröz bantlar ile matür lipositler gözlendi. Bu bulgular ile olgu ?Brunner Gland Hamartomu? olarak raporlandı.

SONUÇ

Brunner gland hamartomu, duodenal tümörlerin %10,6 sını oluşturur. Genellikle asemptomatik olmakla birlikte dispeptik semptomlar, gastrointestinal kanama, intestinal obstrüksiyonu bulguları gösterebilir. Çeşitli benign ve malign durumlar ayırıcı tanıda yer almaktadır. Radyolojik görüntüleme yöntemleri tümörü lokalize etmede kullanılırken, kesin tanı sadece histopatolojik inceleme ile konur.
Anahtar Kelimeler : Brunner gland, hamartom