Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS597(636 - Multifokal böbrek tümörleri : 13 yıllık deneyimimiz
Üropatoloji
Gülistan Gümrükçü 1, Elif Sayman 1, Ömer Yüksel 2, Fügen Aker 1
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji
2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Üroloji
  AMAÇ

Renal kitlelerde multifokalite; tedavi seçimi, takip ve prognoz üzerine etkisinden dolayı önemli bir bulgudur. Bununla birlikte multifokalite kavramı net olarak tanımlanmamıştır. Diğer lezyonun aynı böbrek/karşı böbrekte yer alması, her iki lezyonun benign ya da malign olması, iki lezyonun arasındaki minimum parankim miktarı multifokalite tanımında tartışılmaktadır.

Bu çalışmanın amacı bölümümüzde değerlendirilen radikal ve parsiyal nefrektomili olgulardaki tümör multifokalite oranını saptamak, klinik ve histopatolojik parametrelerle ilişkisini incelemektir.

GİRİŞ- YÖNTEM

2005-2018 yılları arasında yapılmış ve patoloji bölümümüzde değerlendirilmiş tüm renal rezeksiyonların dökümü yapıldı. Non-neoplastik tanısı alan olgular ve renal pelvis kaynaklı tümörler çalışmaya dahil edilmedi. Neoplazi tanısı alan 492 radikal, 155 parsiyal nefrektomi olgusu çalışmaya alındı. Multifokalite tespit edilen 33 olgu klinik ve histopatolojik paramatreleri açısından değerlendirildi. Bulgular literatür ile karşılaştırıldı.

BULGULAR

644 olguya ait 647 nefrektomi (parsiyal ve radikal) spesmeni incelendi. Bir olguda bir böbreğe parsiyel ve karşı böbreğe radikal nefrektomi uygulandı. İki olguda parsiyel nefrektomi sonrası aynı tarafa radikal nefrektomi yapıldı. 33 olguda multifokalite tespit edilmiştir (%5.1).

33 olgunun 17?si multifokal berrak hücreli karsinom ; 4?ü multifokal anjiomyolipom; 2?si multifokal papiller karsinom; 1'i berrak hücreli karsinom+papiller karsinom ; 1'i berrak hücreli karsinom+ clear cell papiller karsinom; 2?si berrak hücreli karsinom + onkositom; 2?si berrak hücreli karsinom + düşük malignite potansiyelli multiloküler kistik renal neoplazi, 1?i kromofob hücreli karsinom + papiller karsinom , 1?i kromofob hücreli karsinom + anjiomyolipom, 1?i kromofob hücreli karsinom + onkositom ve 1?i berrak hücreli karsinom + unklasifiye renal hücreli karsinom olarak tanı almıştır.

SONUÇ

Multifokal renal hücreli karsinom oranı literatürde %5 - %25 arasındadır. Tüm renal kitleleri değerlendiren benzer bir çalışmada multifokalite oranı %5.3 olarak bildirilmektedir. Bizim sonuçlarımız literatür ile uyumludur.
Anahtar Kelimeler : renal, renal hücreli karsinom, multifokal