Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS451(637 - MEMENİN NADİR BİR TÜMÖRÜ: İNVAZİV SOLİD PAPİLLER KARSİNOM
Meme Patolojisi
Akgül Arıcı 1, Hümeyra Günel 1, Elif Çetin 1, Reşit Doğan Köseoğlu 1
1 Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Ad
  GİRİŞ

Solid papiller karsinom meme kanserlerinin %1?den azını oluşturan, duktal epitel orjinli, düşük gradeli bir tümördür. Sıklıkla postmenapozal kadınlarda, 6.-7. dekatta görülür. Genellikle iyi prognozlu olup, nöroendokrin diferansiasyon gösterir.

OLGU

72 yaşında memede kitle şikayetiyle başvuran kadın hastada sol meme alt iç kadrandan areola komşuluğunda 35x30 mm boyutlarında heterojen hipoekoik yapıda, BIRADS- 4 olarak değerlendirilen solid kitle lezyonu saptandı. Yapılna tru-cut biyopsi incelemesinde stromal alanlardan keskin sınırlarla ayrılan, selülaritesi yüksek, iğsi morfolojide epitelyal görünümde hücrelerin yer yer tübüler /rozet, çoğu alanda ise solid tabakalanmalar halinde gelişim paterni gösterdiği neoplastik oluşum dikkati çekmiştir. Bulgular ?İntraduktal Proliferatif Epitelyal Lezyon İle Uyumlu, Solid papiller karsinomu düşündürtür? şeklinde raporlanması üzerine olguya lumpektomi- sentinel lenf nodu eksizyonu yapıldı. Sentinel lenf nodullerinde metastaz gözlenmedi. Lumpektomi materyalinin makroskopik incelemesinde 4x2 cm boyutlarında gri-beyaz renkli solid tümöral lezyon izlendi. Mikroskopik incelemede fibovasküler kor ağı ile çevrelenmiş solid neoplastik hücre adalarının bulunduğu tümöral yapı gözlendi. Fokal alanlarda stromal tümör invazyonu ve lenfovasküler invazyon tespit edildi. İmmünohistokimyasal çalışmada tümör hürelerinde ER ile %90-100 oranında pozitif, PR ile %60-70 oranında pozitif, E-Kadherin ile zayıf fokal pozitif, Cerb-B2 ile negatif (skor 0), sinaptofizin ile pozitif, kromogranin ile fokal pozitif boyanma izlendi. Bu bulgular ile olguya ?Nöroendokrin Diferansiasyon Gösteren İnvaziv Solid Papiller Karsinom? tanısı verildi.

SONUÇ

Solid papiller karsinomlar, duktal karsinoma insitunun bir varyantı olarak düşünülmektedir. İnsitu yada invaziv olarak nitelendirmek zor olabilir. Bu durumda miyoepitelyal hücreler için immünohistokimyasal boyamalar kullanılabilir. İnvazyon konusunda belirsizlik olması durumunda, insitu olarak kabul edilmesi önerilmektedir. Solid papiller karsinom, memenin diğer insitu ve invaziv karsinomlarının ayırıcı tanısında akılda tutulmalı ve tanı mutlaka total eksizyon materyalinden verilmelidir.
Anahtar Kelimeler : Meme kanseri, solid papiller