Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS067(644 - Şaşırtan İmmunprofil: Yaygın CK7, Fokal CK20 Eksprese Eden Merkel Hücreli Karsinom
Dermatopatoloji
Banu İnce Alkan 1, Ayşegül Erol 1, Ece Esin 2
1 Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Bölümü
2 Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi Medikal Onkoloji Bölümü
  GİRİŞ

Nadir görülen merkel hücreli karsinom (MHK), derinin primer yüksek dereceli nöroendokrin karsinomudur. Ancak metastatik bir nöroendokrin karsinom olasılığı her zaman akılda tutulmalıdır. Hastanın klinik bilgileri yanı sıra MHK'nın kendine özgü immünhistokimyasal profili tanıda yardımcıdır. Ancak immunhistokimyasal bulgular her zaman tipik olmayabilir ve bu durum ayırıcı tanı açısından zorluk yaratabilir. Tipik immünhistokimyasal fenotip göstermeyen bir MHK olgusu sunulmuştur.

OLGU

Sağ kulak memesinde hızlı büyüyen kitle nedeniyle dış merkezde opere olan 51 yaşındaki kadın hastanın blokları tarafımıza konsülte edilmiştir. Dermiste diffüz infiltrasyon gösteren, tabakalar halinde gelişmiş, yuvarlak-oval, irregüler nükleuslu,tuz-biber kromatine sahip,nükleolü belirsiz,dar sitoplazmalı, sık mitoz ve apoptoz gösteren atipik hücrelerden meydana gelen tümöral gelişim izlenmiştir. Tümörde yaygın nekroz ve lenfovasküler invazyon görülmüştür. Tümöre belirgin lenfoplazmositik hücre infiltrasyonu eşlik etmektedir. İmmünhistokimyasal incelemede tümörde SYN,CHR-A ve CD56 ile yaygın spesifik ekspresyon izlenmiştir. PanCK ve CK7 ile yaygın paranükleer noktasal boyanma gözlenmiş,CK20 ile çok az sayıda hücrede soluk paranükleer noktasal boyanma saptanmıştır. TTF1 negatiftir. Yüksek dereceli nöroendokrin karsinom tanısı alan olguda yaygın lenfovasküler invazyon ve immünhistokimyasal profil nedeniyle öncelikte metastaz olasılığı düşünülmüş ve sistemik tarama önerilmiştir. PET görüntülemesinde eksizyon bölgesi ve sağ juguler lenf nodları dışında tutulum saptanmamış, endoskopik ve diğer görüntüleme verileriyle başka bir odak olmadığı anlaşılmıştır. Bu veriler ve literatür bilgisi eşliğinde tümörün tipik immünhistokimyasal özellikler göstermeyen derinin primer yüksek dereceli nöroendokrin karsinomu olan MHK olduğu sonucuna varılmıştır. Cerrahi sınır pozitifliği nedeniyle radyoterapiye başlamış ancak ilk kürden 6 ay sonra hasta takipten çıkmıştır.

SONUÇ

MHK kendine özgü immünhistokimyasal bulguları olan CK20 pozitif, CK7 negatif derinin primer yüksek derceli nöroendokrin karsinomudur. Ancak literatürde fokal CK20 ekspresyonu gösteren veya CK20 negatif olan ve diffüz CK7 ekspresyonu gösteren çok nadir olgu bulunmaktadır. Tanısal olarak atipik immünhistokimyasal profil sergileyen olguların bulunduğu akılda tutulmalı ve klinikopatolojik korelasyon ile metastaz olasılığı ekarte edilmelidir.
Anahtar Kelimeler : Merkel hücreli karsinom, CK7, CK20