Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS486(664 - İNTRAKRANİAL KİTLE ÖN TANISI İLE DEĞERLENDİRİLEN MATERYALLERİN ANALİZİ: BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ DENEYİMİ
Nöropatoloji
Özge Yaman Coşkun 1, Gülden Yıldız Kaya 1, İbrahim İbiloğlu 1, Ulaş Alabalık 1, Hüseyin Büyükbayram 1
1 Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ:

Primer ve sekonder merkezi sinir sistemi tümörlerinin yıllık insidansı, 100.000 kişide 10-17 arasındadır, merkezi sinir sistemi tümörleri yetişkin popülasyonda tüm kanserlerin %2?sini oluşturmaktadır. Bu çalışmamızda hastanemizde yapılmış olan intrakranial kitle ön tanılı hastalara verilen tanılar gözden geçirilip literatür ile kıyaslanarak bölgemizdeki beyin tümörü çeşitliliğini ve dağılımını araştırmayı amaçladık.

MATERYAL METOD:

İntrakranial kitle ön tanısı ile opere olmuş ve 2014-2018 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı?na başvuran hastalar patoloji arşivi taranarak tespit edildi. Dokulara tanı doğrulaması yapıldı. Hastaların yaşları, cinsiyetleri ve tümör tipleri belirlendi. Tümör negatif vakalar çalışma dışında bırakıldı.

BULGULAR:

2014-2018 yılları arasında intrakranial kitle ön tanısıyla başvuran toplam 322 hasta tespit edildi. Bu hastaların 52?si tümör negatifti. 270 vakaya değişen tiplerde ve biyolojik davranışlarda tümör tanısı verildi. 28 vaka başka malign tümörlerin beyin metastazıydı. Vakaların 46?sı düşük dereceli glial tümör, 40?ı yüksek dereceli glial tümör, 63?ü menengiom, 27?si hipofiz adenomu, 19?u ependimom, 16?sı medulloblastom ve 31?i başka neoplazmlardan oluşmaktaydı.

TARTIŞMA:

Beyin tümörleri başlıca primer tümörler ve metastazlar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Metastazlar, değişik serilerde merkezi sinir sistemi (MSS) tümörlerinin %20-40?ını oluşturmaktadır. Bizim serimizde metastazlar tümörlü vakaların %10,3?ünü oluşturmaktaydı. Primer beyin tümörleri, beyin parankiminden (İntraaksiyal) kaynaklanabileceği gibi meninkslerden köken alan tümörler gibi beyin parankiminin dışından da (Ekstra-aksiyal) kaynaklanabilir. Çalışmamızda vakaların %23,3?ünü menengiomlar oluşturmaktaydı.
Anahtar Kelimeler : İNTRA KRANİAL KİTLE, MENENGİOMA, GLİAL TÜMÖR