Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS143(674 - Papiller tiroid karsinomunun ayak izleri: Psammom cisimleri
Endokrin Patoloji
Mehpare Suntur 1, Orhan Semerci 1, Hasan Güçer 1
1 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Rize
  GİRİŞ

Psammom cisimleri konsantrik lameller kalsifikasyon gösteren yapılardır. Papiller tiroid karsinomu, meningiom ve overin seröz karsinomunda sıkça görülürler. Tiroid bezinde varlığı papiller karsinomla özdeşleştirilmişse de multinodüler guatr, Hashimoto tiroiditi ve hiperplastik nodüllerde de görüldüğü iddia edilmiştir. Amacımız tümör ile ilişkili olmayan psammom cisimleri gözlemlediğimiz komplike bir olgu üzerinden yapılması gerekenleri aktarmaktır.

OLGU

Graves? hastalığına bağlı kontrol edilemeyen tirotoksikoz ve multinodüler guatr nedeniyle 56 yaşında erkek hastaya total tiroidektomi uygulandı. Makroskopik olarak 42 g ağırlığındaki tiroid bezinin her iki lobunda büyüğü 1.1 cm boyutlu çok sayıda kolloidal nodül izlendi. Mikroskopik incelemede parankimde Graves? hastalığına ikincil diffüz hiperplazinin yanı sıra folliküler nodüler hastalık mevcuttu. Nodüllerde ve nodüller arası parankimde yaygın ve şiddetli nükleer atipi ve fibrozis görülmesi üzerine hasta sorgulandı ve 2 yıl önce radyoiyodin tedavisi gördüğü ve 1 yıldır metimazol kullandığı öğrenildi. Bu bulgulara ek olarak her iki lobda ve isthmusta tümörle ilişkisiz psammom cisimleri mevcuttu. Psammom cisimlerinin varlığı nedeniyle tiroid bezinin tümünün örneklenmesine ve tüm parafin bloklar seri kesitlerle incelenmesine karşın tümör bulunamadı. Seri kesitlerde peritiroidal lenf nodlarından bir tanesinde subkapsüler lokalizasyonda 2 adet psammom cismi saptandı. Bunun üzerine parafin blokların tümü eritilerek tersinden gömüldü ve yeniden kesitlerle incelendi. Sonuçta sol lobda 1 mm boyutlu, regresif değişiklikler gösteren ve psammom cismi içeren papiller mikrokarsinom odağı saptandı.

SONUÇ

Papiller tiroid karsinomu genellikle lenfatik yolla yayılımı tercih eder. Yayılım, lenfatik içi canlı tümör depozitleri ile olabileceği gibi psammom cisimleri ile de gerçekleşebilir. Psammom cisimleri primer tümör içerisinde, tümör dışı parankimde ve hatta karşı lobda dahi gözlenebilir. Lenf nodunda yalnızca psammom cisimlerinin görülmesinin önemi net olarak bilinmese de, metastatik potansiyeli gösterdiğinden, bu durumdaki olgular güncel ?College of American Pathologists? protokolüne göre pN1a olarak evrelendirilmiştir. Dolayısıyla parankim içerisinde ya da lenf nodunda psammom cismi görülmesi halinde tiroid bezinin tamamı örneklenmeli ve seri kesitlerle incelenmelidir. Tümör bulunamazsa bile, gelecekte karşılaşılabilecek lenf nodu metastazı olasılığı patoloji raporunda mutlaka belirtilmelidir.
Anahtar Kelimeler : Psammom cismi, papiller karsinom, regresyon bulguları