Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS029(698 - Parotis bezinin karsinosarkomu: immünhistokimyasal bulgular ile olgu sunumu
Baş ve Boyun Patolojisi
Seda Gün 1, Bilge Can Meydan 1, Filiz Karagöz 1
1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Gerçek malign mikst tümör olan tükrük bezinin karsinosarkomu oldukça nadir görülen bir neoplazmdır. Malign epitelyal ve sarkomatöz bileşenler içeren karsinosarkom, tüm tükürük bezi neoplazmlarının % 0.04 - % 0.16' sını ve tüm malign tükürük bezi neoplazmlarının % 0.4'ünü içerir. Malign epitelyal bileşenler değişken olup en yaygın olanı skuamöz hücreli karsinom, adenokarsinom ve andiferansiye karsinomdur. En sık görülen sarkomatöz bileşen kondrosarkom veya osteosarkom olarak tartışılmaktadır.

Nadir görülmesi nedeniyle 58 yaşında kadın hastada, parotis bezinde, pleomorfik adenom zemininden gelişen osteosarkom ve yüksek dereceli duktal adenokarsinom bileşenlerini içeren karsinosarkom olgusunu immünhistokimyasal boyanma özellikleri ile birlikte sunduk.

OLGU

Bir yıldır sol parotis bölgesinde giderek büyüyen şişlik şikayeti ile farklı bir merkezde opere olan hasta malign mikst tümör ön tanısı ile departmanımıza konsülte edildi. Parafin blokların incelenmesinde tükrük bezinde pleomorfik adenom zemininde gelişmiş yüksek dereceli duktal tip adenokarsinom izlenmiştir. Ayrıca tümör içerisinde osteoklast tipi dev hücreler ve osteoid yapımı ile karakterize yüksek dereceli osteosarkom alanları da gözlenmiştir. Karsinom hücrelerinde CEA, sitokeratin, EMA pozitif, AR,PR ,AAT,sinaptofizin negatiftir. Pleomorfik adenomalnlarında p63, S-100, sox-10, SMA fokal pozitiftir. P53 hem karsinom hemde osteosarkom alnlarında %90 pozitiftir. Duktal tip adenokarsinomda c-erb B2 yaygın , kuvvetli, membranöz pozitiftir (+3) . Tümörde yaygın lenfovasküler invazyon mevcuttur. Tükrük bezi komşuluğunda izlenen bir adet lenf nodunda metastaz izlenmiştir. Histomorfolojik ve immünhistokimyasal bulgular ile karsinosarkom tanısı koyduk

SONUÇ

Histogenezi tam olarak bilinmeyen, yüksek rekkürrens ve metastaz olasılığına sahip agresif seyreden tükrük bezinin karsinosarkomunun anlaşılması, bu hastalığın tedavisinde ve tedavisine rehberlik etmek açısından çok önemlidir.
Anahtar Kelimeler : Karsinosarkom, osteosarkom, parotis, duktal adenokarsinom