Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS127(733 - Papiller Tiroid Karsinomun nadir varyantı-kribriform morular varyant
Endokrin Patoloji
Müveddet Banu Yılmaz Özgüven 1, Fatih Mert Doğukan 2, Selin Gökçenoğlu 1, Fevziye Kabukçuoğlu 1, Mehmet Uludağ 3
1 Sbü Şişli Hamidiye Etfal Suam Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
2 Mardin Devlet Hastanesi Tıbbi Patoloji Bölümü
3 Sbü Şişli Hamidiye Etfal Suam Genel Cerrahi Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Kribriform-morular varyant papiller karsinom, familyal adenomatöz polipozis (FAP) ile ilişkisi iyi bilinen nadir bir tiroid papiller karsinom varyantıdır. Moleküler olarak APC/beta-katenin yolunda mutasyonlar ile birlikte, RET/PTC translokasyonlarının varlığı dolayısıyla papiller tiroid karsinomun bir varyantı olarak sınıflandırılmaktadır.

OLGU

27 yaşında kadın olguya, sağ tiroid lobunda yer alan 1,5 cm çapındaki nodüle ince iğne aspirasyonu uygulandı. Sitolojik olarak malignite şüpheli (Bethesda kategori 5) tanısı alması üzerine olguya total tiroidektomi uygulandı. Tiroidektomi materyalinin makroskopik incelemesinde, sağ lobda 1,6x1,4x1,3 cm boyutlarda krem renkte solid, nodüler lezyon izlendi. Mikroskopik incelemede, baskın kribriform ve adenoid yapılar oluşturan, bazı alanlarda ise trabeküller, papiller yapılar ve solid alanlar oluşturan tümöral alan görüldü. İmmunohistokimyasal incelemede tümör hücrelerinde TTF-1, Beta katenin ve östrojen reseptörü ile nükleer, galektin-3, sitokeratin-19 ile sitoplazmik boyanma saptandı. CDX2 ve HBME1 ile boyanma izlenmedi. Ki67 %1-2 oranında izlendi. Mevcut bulgular ile olgu "papiller karsinom, kribriform morular varyant" olarak rapor edildi. Olguya FAP açısından, gastrointestinal sistem taraması önerildi.

SONUÇ

Diferansiye tiroid karsinomları arasında papiller tiroid karsinomları en sık (%80) görülen histolojik tip olmasına rağmen, kribriform-morular varyant nadir görülen antitedir. Tüm papiller karsinomların yaklaşık % 0,1-0,2 sini oluşturur. Familyal adenomatöz polipozis ile ilişkilidir. Moleküler olarak APC/beta-katenin yolunda mutasyonlar ile birlikte, RET/PTC translokasyonlarının varlığı nedeniyle, bu tümör papiller tiroid karsinomun alt tipi olarak sınıflandırılmaktadır. APC/beta katenin mutasyonuna bağlı olarak, tümör hücrelerinde beta-katenin ile nükleer ve sitoplazmik pozitiflik izlenir. Histolojik olarak ilginç olabilen değişik morfolojik paternleri nedeniyle papiller tiroid karsinomun bu varyantının, primer tiroid karsinomlarının ayırıcı tanısında akılda tutulması gerekir.
Anahtar Kelimeler : Papillary thyroid carcinoma, cribriform morular variant