Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS279(736 - Pankreasın nadir görülen tümörü: malign davranış sergileyen solid psödopapiller neoplazi: olgu sunumu
Hepatobilier ve Pankreas Patoloji
Emre Işık 1, Fatih Kula 1, İsmail Eren Birol 1, Banu Doğan Gün 1
1 Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Zonguldak
  GİRİŞ

Solid psödopapiller neoplazi (SPN), ekzokrin pankreas tümörlerinin %0.9-2.7?sini oluşturan düşük malign potansiyele sahip nadir bir tümördür. Pankreatik adenokarsinoma göre daha yavaş seyirli ve daha iyi prognoza sahip olmakla birlikte hastaların %10-15?inde rekürrens ve/veya metastaz gözlenir. Literatürde SPN?lerde malign davranış ile ilgili çeşitli parametreler tanımlanmış olmakla birlikte, kesinlik kazanmamıştır. Bu çalışmada metastaz yapmamakla birlikte dalak invazyonu gösteren, peripankreatik yağlı dokuyu invaze eden ve belirgin hücresel atipi içeren alanlara sahip bir solid psödopapiller neoplazi olgusu sunulmaktadır.

OLGU

48 yaşında karın ağrısı şikayeti ile genel cerrahi kliniğine başvuran erkek hastanın üst abdomen manyetik rezonans görüntülemesinde pankreas kuyruk kısmında yerleşimli, dalak hilusunu dolduran, böbrek üst polüne bası yapan kitle saptanması üzerine distal pankreatektomi ve splenektomi operasyonu gerçekleştirilmiştir. Makroskopik incelemede pankreas kuyruk kesiminde yerleşimli, dalak hilusunu bir alanda invaze eden, 7x6x4 cm ölçülerinde, krem renkli, kısmen düzenli dış yüzeye sahip, sert kıvamda kitle lezyonu izlenmiştir. Lezyonun mikroskopik incelenmesinde, kan damarları çevresinde solid adalar şeklinde dizelenen zayıf koheziv hücrelerin oluşturduğu psödopapiller yapılar gözlenmiştir. Tümör dokusunun periferinde ise bizarre şekilli multinükleer dev hücrelerden oluşan, belirgin hücresel atipi içeren ve seyrek atipik mitotik aktivite gösteren birkaç odak izlenmiştir. Bir alanda dalak invazyonu ve birkaç odakta peripankreatik yağlı doku invazyonu gözlenmiştir. İmmünohistokimyasal incelemede sinaptofizin ve sitokeratin 8/18 ile fokal; vimentin, CD56, p53, CD10 ve progesteron reseptörü ile diffüz pozitivite gözlenmiştir. Pansitokeratin, CK7, CK20, CK19 ve kromogranin ile immünreaksiyon saptanmamıştır. Bu bulgular ile tümöre solid psödopapiller neoplazi tanısı konmuş ve tümörün malign davranış sergileyebileceği belirtilmiştir.

SONUÇ

SPN, cerrahi eksizyon sonrası prognozu mükemmel olan düşük malign potansiyelli bir tümördür. Nadir gözlenen bu tümörün diğer pankreas tümörleri ile ayırıcı tanısının yapılması yanı sıra malign potansiyele de sahip olabileceği akılda tutulmalıdır.
Anahtar Kelimeler : Solid psödopapiller neoplazi, pankreas, malignite