Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS146(744 - Primer duodenal myeloid sarkom
Gastrointestinal Patoloji
Merve Nur Güvenç 1, Saadet Alan 1, Ayşe Nur Akatlı 1, Emine Türkmen Şamdancı 1
1 İnönü Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı
  GİRİŞ

Granülositik sarkom veya ekstramedüller myeloid tümör olarak da bilinen myeloid sarkom, ekstramedüller tümöral kitle oluşturan, myeloblastlardan köken alan bir myeloid malignitedir. Çoğunlukla subperiostal kemik yapılarına yakın yerleşim gösterir; en sık kafatası, paranazal sinüsler, sternum, kostalar, vertebra ve pelviste görülür. Gastrointestinal traktta görülme sıklığı %6.5 olarak bildirilmiştir. Gastrointestinal traktta en sık yerleşim yeri ileumdur.

OLGU

Yirmi üç yaşında erkek hasta, karın ağrısı, ateş ve terleme şikayeti ile başvurdu. Endoskopide duodenum II. kıtada lokalize erozyone, ödemli alan izlendi, biyopsi alındı. Mikroskopik olarak; duodenuma ait gland yapılarının çoğu alanda ortadan kalktığı nispeten monoton görünümde dar sitoplazmalı, oval-yuvarlak nukleuslu yer yer şüpheli nukleol belirginliği içeren atipik hücreler görüldü. İmmünohistokimyasal olarak LCA, MPO, CD33, CD34, CD117, CD15 ile tümör hücreleri pozitif boyandı. Olgu, primer duodenal myeloid sarkom olarak raporlandı. Daha sonra yapılan kemik iliği biyopsisi akut myeloid lösemi ile uyumlu değerlendirildi.

SONUÇ

Granülositik sarkom genç adolesanlarda daha sık görülür. Tümör izole bir lezyon olarak saptanabileceği gibi, akut myeloid lösemi ve kronik myeloid lösemi gibi myeloproliferatif hastalıklara eşlik edebilir. Gastrointestinal traktta görülme sıklığı %6.5?tir. Bulantı, kusma, karın ağrısı, obstrüksiyon ve kanama gibi nonspesifik semptomlara yol açabilir. Tümör histolojik olarak uniform, immatür hücre topluluğundan oluşmaktadır. Histopatolojik olarak; blastik, immatür ve diferansiye olmak üzere üç farklı diferansiyasyon düzeyine ayrılır. Olgu yerleşim yeri, tanı zorluğu ve nadir görülmesi sebebiyle sunulmaya değer görülmüştür.

Anahtar kelimeler: Myeloid sarkom, granülositik sarkom, duodenum
Anahtar Kelimeler : Myeloid sarkom, granülositik sarkom, duodenum