Güncel Patoloji Dergisi 2018, Cilt 2, Ek Sayı
EPS261(753 - Lenf nodunun nadir bir antitesi: anjiomyomatöz hamartom
Hematopatoloji
Müzeyyen Zeyneb Tunca 1, Rabia Doğukan 1, Fatih Mert Doğukan 1
1 Mardin Devlet Hastanesi, Patoloji Bölümü
  Giriş: Anjiomyomatöz hamartom düz kas ve damar proliferasyonu ile giden nadir görülen benign lenf nodu patolojisidir. Etiyopatogenezi bilinmemektedir. İlk olarak 1992?de Chan ve ark. tarafından tanımlanmıştır. Lezyon daha sıklıkla inguinal ve femoral bölge lenf bezlerinde görülmekle birlikte popliteal, servikal ve submandibuler bölgede görülen vakalar mevcuttur.

Olgu: Yirmi altı yaşında erkek hasta yaklaşık 2 senedir var olan kasıkta şişlik şikayeti ile hastanemize başvurmuştur. Olgu kasıkta ağrı ve idrar yaparken yanma şikayeti ile antibiyotik tedavisi almış ancak yan etkileri nedeniyle kulanmamıştır (başka bir anamneze göre olguda verilen antibiyotik tedavisine rağmen lenfadenopati gerilememiştir). Klinik muayenede inguinal bölgede mobil, dokunmakla hassas kitle mevcuttur. Yapılan Doppler ultrasonografide özellik izlenmemiştir. Lenf nodları eksize edilmiştir.Makroskopik olarak 1,5 ve 1,7 cm çaplarında 2 adet lenf nodunun kesit yüzeyleri kirli krem- beyaz renkli fibrotik görünümdedir. Histopatolojik incelemede hilusta yerleşimli çok sayıda kalın duvarlı damar yapılarından oluşan vasküler proliferasyon, fibröz doku formasyonu ve içerisinde düz kas hücreleri görülmüştür. Arada seyrek matür adipositler izlenmiştir. Bu değişiklikler hilusta yoğun olup follikül yapıları kortekste ince rim halinde mevcuttur. Hücresel pleomorfizm, atipi, nekroz ve mitotik aktivite artışı izlenmemiştir. Mevcut histomorfolojik bulgularla olguya anjiomyomatöz hamartom tanısı konulmuştur. Hastanın postoperatif takiplerinde komplikasyon ve nüks gelişmemiştir.

Sonuç: Anjiomyomatöz hamartomların lokal eksizyonu tedavi için yeterli olup rekürrens ve metastaz rapor edilmemiştir. Ayırıcı tanısında lenfanjiomyomatozis, leiomyomatozis ve anjiomyolipom bulunmaktadır. Lenf nodların bu nadir benign vasküler tümörünün tanınması ve diğer benign ve malign tümörlerden ayrımı önemlidir. Literatürde az sayıda bildirilen bu hastalığın olgu serileri oluştukça ve ilişkili olabileceği durumlar ortaya çıktıkça etiyopatogenezi aydınlanabilecektir.
Anahtar Kelimeler : lenf nodu, anjiomyomatöz, hamartom