Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Kolonun İnflamatuar Myofibroblastik Tümörü: Olgu Sunumu
İrem Yanık 1 Elife Kımıloğlu 1 Özgecan Gündoğar 1 Neslihan Komut 1 Havva Ceren Ağcakoyunlu 1 Doğan Gönüllü 2
1 İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji , 2 İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gaziosmanpaşa Taksim Sağlık Uygulama Ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi

Özet

Giriş

İnflamatuar myofibroblastik tümörler (IMT), bir diğer adıyla plazma hücreli granülom, Dünya Sağlık Örgütü?nün sınıflamasında ?Orta dereceli (Nadiren metastaz yapan)? tümörler grubunda yer almakta olup, sık rastlanmayan benign tümörlerdir. En sık akciğerlerde görülmesi beklenirken, birçok farklı lokalizasyonda karşımıza çıkabilir ve buna bağlı olarak hastalar pek çok farklı semptomlarla başvurabilir.

Olgu

61 yaşında kadın hasta, 2 yıldır varolan karın ağrısı ve son 1 aydır gelişen rektal kanama ile başvurdu. Yapılan kolonoskopide kitle görülüp, biyopsi alındı. Çekilen tomografide 7cm uzunluğunda kitle ve çevresinde lenf nodlarının varlığı izlendi. Biyopsi sonucu ?Bütünü ile iltihabi hücre ve nekrotik selüler elemanlar içeren ülser yüzeyinden ibaret materyal? olarak raporlandı ve hastaya sol hemikolektomi operasyonu uygulandı. Tarafımıza gelen 17,5 cm uzunluğundaki hemikolektomi materyali açıldığında; 4 cm uzunluğunda sap kısmı izlenen, 3,2x2,5x2 cm ölçülerinde orta sertlikte, krem beyaz renkli polip dikkati çekti. Tümörün hematoksilen/eosin kesitlerinde; yüzeyde ülserasyon, vasküler yapıdan zengin, iltihap elemanları içeren, plazma hücre baskınlığı gösteren myofibroblastik proliferasyon izlendi. Ayırıcı tanıya plazmositoma/malign plazma hücreli tümör alındı. Uygulanan immünohistokimyasal panelde kappa ve lambda ile poliklonal reaksiyon izlendi. Vaka ?inflamatuar myofibroblastik tümör/ plazma hücreli granülom? olarak rapor edildi. Daha sonra onkoloji konseyinde tartışılan bu vakanın ek bir tedavi almadan takip edilmesine karar verildi.

Sonuç

IMT genelde çocuklarda ve genç erişkinlerde görülmesi beklenen, orta derecede malignite potansiyeli olan bir tümör olup, literatürde rekürrenslerin olabileceği ama metastazların nadir olduğu bildirilmiştir.