Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Pulmoner kist hidatid ve aspergillus birlikteliği
Zeliha Çelik 1 Fahriye Kılınç 1 Hasan Esen 1 Pembe Oltulu 1 Sıddıka Fındık 1 Naile Kökbudak 2
1 Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, 2 Konya Numune Hastanesi

Özet

GİRİŞ:

Ekinokokkoz, Echinococcus granulosus 'un neden olduğu zoonotik bir hastalıktır. Karaciğer ve akciğerler en sık enfeksiyon yeridir, ancak diğer organların tutulumu da gözlenmiştir. Akciğerde saprofitik ya da invaziv mikozların ve hidatid kistin en sık görüldüğü organ olmasına karşın hidatid kistte aspergillus kolonizasyonu enderdir. Bununla birlikte, Aspergillus'un pulmoner ekinokokkus ile birlikte enfeksiyonu özellikle immün yetmezlikli bir hastada beklenmektedir.

OLGU:

Olgu-1: 52 yaşında kadın hasta, küçük baş hayvancılıkla uğraşan hastanın sırt ağrısı ve kusma şikayetleri olması üzerine dış merkezde çekilen direk grafide kistik lezyon tespit edildi. Daha sonra dış merkez tetkikleriyle Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisine başvuran hastaya yapılan tetkiklerde kistin perfore olduğu izlendi. Operasyonda sol akciğer alt lobdaki perfore olmuş kist membranı eksize edildi. Patoloji laboratuarımıza 6 adet parçalı halde düzensiz görünümlü dokular geldi. Mikroskobik incelemede asellüler hyalinize lameller kutikuler tabakaya ait kistik oluşum ve kist duvarında ve lüminal yüzeyde kolonize olan, çevre parankimde de izlenen çok sayıda fungal hifler görüldü. PAS boyamada kutikuler tabakada ve fungal elemanlarda boyanma görüldü. ?Kist Hidatid, Kist Duvarında Mantar Kolonizasyonu (Aspergilus)? olarak raporlandı.

Olgu-2: 42 yaşında bayan hasta, 1aydır bulantı, öksürük, balgam şikayetleri ile çekilen akciğer grafisinde her iki akciğerinde kist hidatid tanısı konuldu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisine yatışı yapılan hasta önce sağ akciğer üst lob inferior yüzdeki 3x3 cm lik kisti opere edildi. 4 ay sonra sol üst lob apikal yüzdeki 4x3 cm perfore kisti opere edildi. Patoloji laboratuarımıza gelen materyalden hazırlanan kesitlerde 1 nolu olgudakine benzer histolojik görünüm mevcuttu. ? Kist Hidatid, Mantar Elemanları(Aspergillus ile Uyumlu )? olarak raporlandı.

SONUÇ:

Uzun süredir devam eden ve tedaviye cevap vermeyen pnömoni olgularında kaviter bir lezyon olgusu ele alınırken, saprofitik bir mantarın çift enfeksiyonu olasılığı akılda tutulmalıdır. Doğru ve eksiksiz bir yönetim için Aspergillosis'in Echinococcosis ile birlikteliğinin tanınması önemlidir. Aspergillus gelişimi için potansiyel kaviter alanlar oluşturan hidatid kist materyallerinin, aspergillus kolonizasyonu ve parankimal invazyon açısından yeterli örneklenmesi, özellikle bağışıklık sisteminin baskılandığı durumlarda ve semptomatik kistlerde antifungal tedavinin hayat kurtarıcı olması nedeniyle önem kazanmaktadır. Aktif pulmoner ekinokokkus ve aspergillozisin birlikte bulunması; nadirliği ve klinik önemi nedeniyle bildirildi.