Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Bir Olgu Sigmoid Kolon Divertikülozisi: Klinik, Endoskopik ve Radyolojik Olarak Maligniteyi Taklit Edebilen Bir Antite
Nur Köse 1 Yeşim Gürbüz 2
1 Sağlık Bakanlığı, Sakarya Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 2 Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Özet

GIRIŞ

Kolonun divertikül hastalıg?ı, mukozanın ve müskülaris mukozanın, artan kolon içi basıncının etkisiyle perikolik yag? tabakasının içine dog?ru protrude olmasıdır. Bu etkiyle, musküler tabaka kalınlas?ır, nadiren de, klinik olarak maligniteyi taklit eden bir kitle olus?turabilir. Bu posterde, rektum karsinomu öntanısıyla, araştırılan sigmoid kolon divertiküllitli bir olgu sunuldu.

OLGU

Karın ağrısı ve defekasyon zorluğu olan, 73 yaşındaki erkek hastaya yapılan kontrol kolonoskopilerinde sigmoid kolon distalinin proksimaline geçiş sağlanamadı. Hasta, kolon Ca öntanısıyla interne edildi. Yapılan batın MR görüntüleme çalışmasında, rektosigmoid bileşkede en geniş yerinde 2 cm kalınlığa ulaşan, lümende darlık oluşturan, duvar kalınlık artışı (rektosigmoid Ca) proksimal kolon anslarında 6 cm dilatasyon, çevre yağlı planlara uzanım, peritoneal yaprağa invazyon, rektum orta kesime kadar mezorektal fasyaya ve peritoneal refleksiyona lineer uzanım gösteren kitle lezyon şeklinde rapor edildi.

Tıbbi onkoloji tarafından malignite öntanısıyla izlenen hastaya, rektum İİAB ve rektum tru-cut biopsiler yapıldı. Patoloji tarafından, hiperplaziye uğramış mukularis propria ile uyumlu düz kas lifleri olarak raporlandı.

8 ay sonra, karın ağrısı ve dışkı yapamama şikayetleri artan hasta, acil polikliniğinde ileus tanısıyla opere edilerek sigmoid loop kolostomi açıldı. Daha sonra bölümümüze gelen very low anterior rezeksiyon (VLAR) materyalinde, üç adet çevre yağlı dokuya yapışıklık gösteren divertikül izlendi. Mikroskopik değerlendirmede, divertiküllerin tüm katlarında ve çevre subserozal yağlı dokuda, bağdokusu gelişimi ve apseleşmeler olduğu, birinin perfore olduğu izlendi.

Bu bulgularla hastaya divertikülozis, divertikül perforasyonu tanısı kondu.

SONUÇ

Kolonun divertikülozisi, kitle oluşturup, obstrüksiyon yapabilen, perfore ve apseleşmiş formlarında da radyolojik olarak maligniteyle, hatta frozen pelvisle karışabilen bir antitedir. Görüntü ileri dönemdeki maligniteleri düşündürdügünde inoperabıl kabul edilebilir ya da neoadjuan tedavi alabilir. Özellikle sigmoid bölgede izlenen obstrüktif lezyonlarda, tekrarlayan endoskopik biopsilerde malignite tanısı konulamadığında divertikülozis akılda tutulması gereken bir antitedir. Olgumuzda klinik olarak malignite düşünülerek, radikal rezeksiyon uygulanmış, ancak en azından, histopatolojik incelemeyle konulan divertikülozis tanısıyla ileri kemoterapötik tedaviler alması engellenmiştir.