Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Overde kist hidatik olgusu
Gözde Koca Yılmaz 1 Gülşah Ünay 1 Hadice Elif Peştereli 1 Murat Özekinci 2 Gülgün Erdoğan 1
1 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Patoloji Anabilimdalı, 2 Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Anabilimdalı

Özet

Giriş

Kist hidatik echinococcus granulosusun neden olduğu parazitik bir enfeksiyondur. E. granulosus'un ömrü 5?20 aydır. Bu tenyanın uzunluğu 5 mmdir.Kesin konağı köpeklerdir.Echinococcus bağırsakta büyür (jejunum) ve yumurtaları serbest bırakır. Yumurtalar dışkıyla dışarı atılır ve ara konaklar (koyun, sığır, domuz, at, deve ve insan) tarafından yutulur. Ara konakçının bağırsağındaki yumurtalar, bağırsak duvarına nüfuz edip kanla yayılır. Tüm organlarda görülebilse de en sık karaciğerlerde (%60-70) ve akciğerlerde (%10-20) görülür.Overlerde izlenmesi oldukça nadirdir.

Olgu

Bizim olgumuz 20 yaşında sağ overde 20 cm lik kist bulunduğu için laparotomi yapılan kadın hastadır.Hastadan frozen gönderilmiştir.Frozenda makroskopik incelemede kist hidatikten şüphelenildi ve cerrahi ekip uyarıldı.İntraoperatif olarak yapılan incelemede diğer oraganlarda ( karaciğer,akciğer,periton gibi) kist hidatik ile uyumlu yapı olmadığı söylendi.Kist içeriği seröz vasıftaydı.Kist kapsülü orta sertlike beyaz renkte , mukoid görünümdeydi.Kist içeriğinden şerit benzeri yapılar çıkarıldı.Mikroskopik olarak aselüler , laminer görünümde , pembe renkte kutikula tabakası izlendi.Kist çeperinde ise iltihabi granulasyon dokusu görüldü.Hastanın batın yıkama sıvısında ise hooklet yapıları izlendi.Bu bulgular ile olgu kist hidatik olarak değerlendirildi.

Sonuç

Hidatik kistler yerleşimine göre adneksiyal kitleler ile karıştırılabilir. Adneksiyal kitlelerin ayırıcı tanıları arasında jinekolojik ve non-jinekolojik sebepler bulunmaktadır.Tedavisinde tüm kitlelerin çıkarılması ve kontaminasyonun minimalize edilmesi esastır. Olgu nadir görüldüğü için klinikopatolojik özellikleri ayırıcı tanıları ile beraber literatür eşliğinde tartışılmıştır.