Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Metastatik ve primer kolorektal karsinomda heterotopik kemik oluşumu
Seda Koç Şahin 1 Seda Gün 1 Filiz Karagöz 1
1 Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

GİRİŞ

İskelet sistemi dışında matür kemik oluşumu olarak bilinen heterotopik kemik oluşumu ender olarak gelişir ve rastlantısal olarak bulunan mikroskopik bir bulgudur. Karaciğer, meme, cilt ve böbreklerde gözlenebilir. Çeşitli tümör tiplerinde de nadir görülen bir özelliktir. Çoğunlukla gastrointestinal sistem, akciğer, meme, tiroid, parotis ve pankreas kaynaklı adenokarsinomlarda görülmüştür.

Heterotopik kemik oluşumunun eşlik ettiği primer kolon adenokarsinomu ve umblikus altındaki omentumda metastatik kolon adenokarsinomu tanısı alan 2 olguyu nadir görülmesi sebebiyle literatür eşliğinde sunduk.

OLGU

İlk olgu, 66 yaşında erkek hastadır. 5-6 aydır karın ağrısı, anemi ve kilo kaybı şikayeti olan hastanın batın BT?sinde çekum ve çıkan kolon proksimalinde lümene doğru polipoid büyüyen kitle saptanmıştır. Kolonoskopik incelemede, ileoçekal valv düzeyinde gözlenen saplı polipoid kitleden alınan biyopsi sonucu adenokarsinom olarak raporlanan hastaya sağ hemikolektomi uygulanmıştır. Makroskopik incelemede, ileoçekal valve yerleşmiş ve çıkan kolona uzanım gösteren 7,5 cm çapında polipoid kitle izlenmiştir. Mikroskopik incelemede, iyi diferansiye adenokarsinom alanları arasında kemik oluşum alanları dikkati çekmiştir.

İkinci olgu, 68 yaşında erkek hastadır. Bulantı, kusma ve kilo kaybı şikayeti ile başvuran hastanın incelenmesinde, batın USG ve batın BT?sinde kolon duvarında kalınlaşma, rektovezikal aralıkta ve omentumda implant ile uyumlu kitleler, karaciğerde lezyon ve umblikulus altında rektus kılıfları arasında kitle saptanmıştır. Barsak kalınlaşmaları kolon adenokarsinomu ile uyumlu yorumlanmış, rektus kılıfları arasındaki kitlenin implant mı kalsifik doku mu olduğu net yorumlanamamıştır. Hastaya umblikulus altındaki kitle ve omentumdan tümör eksizyonu yapılmıştır. Mikroskopik incelemede, kolon adenokarsinom metastazı ile uyumlu tümör adaları arasında heterotopik kemik oluşum odakları gözlenmiştir.

SONUÇ

Heterotopik kemik oluşumu hem benign hem de malign tümörlere eşlik eden ender bir antitedir ve etyopatogenezi halen bilinmemektedir. Malign tümörlere eşlik etmesi durumunda heterotopik kemik oluşumunun prognoza etkisi açık değildir. Diğer yandan kemik invazyonu ve karsinosarkom gibi yanlış yorumlara neden olabileceği için önemli bir bulgudur.