Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Bazex Sendromu: Olgu Sunumu
Esma Gürbüz 1 Gülsüm Şeyma Yalçın 1 Ayşegül Erdem 1 Gülçin Şimşek 1 Fatma Erden 2
1 Keçiören Eğitim Araştırma Hastanesi Patoloji Kliniği, 2 Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi Dermatoloji Bölümü

Özet

GİRİŞ

Bazex sendromu bir paraneoplastik sendrom olup nadir görülen akral psöriaziform dermatozudur. Sıklıkla üst solunum yolu ve gastrointestinal sistemdeki yassı hücreli karsinomla ilişkilidir. Genellikle kulak, tırnak, burun, el ve ayaklar etkilenmektedir.

OLGU

61 yaşındaki kolon kanseri anamnezi olan erkek hasta yaklaşık 2 yıldır el ve ayaklarda kızarıklık şikayetiyle cildiye polikliniğine başvurmuştur. Muayenesinde palmoplantar bölgede mor renkte hafif infiltre deskuamatif simetrik lezyonlar izlenmiştir. Hastadan punch biyopsi yapılmış ve kliniğimize gönderilmiştir. Yapılan mikroskobik incelemede yüzeyde hiperkeratoz, hipergranüloz, stratum korneumda parakeratotik fokus ve hafif akantoz izlenmiştir. Üst dermisde perivaskuler hafif lenfositik infiltrat görülmüştür. Bu bulgularla klinik ön tanılardan Bazex sendromu ile uyumlu olarak raporlanmıştır.

SONUÇ

Bazex sendromu patogenezi hala bilinmeyen paraneoplastik bir sendrom olup malignensiye eşlik eden nadir bir durumdur. Tanı esnasında hastada genellikle tümör anamnezi mevcuttur. Bizim vakamızda karşılaştığımız ilk olgu olması nedeniyle sunulmuştur.