Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Meme kanseri tedavisinde moleküler genetik analizler için aday gen var mıdır?
Serdar Altınay 1 Serhat Seyhan 2
1 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıbbi Patoloji Ad, Dr. Sadi Konuk Suam , 2 Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Dr. Sadi Konuk Suam, Tıbbi Genetik

Özet

AMAÇ: Meme kanseri kadınlar arasında ölüme neden olan en sık kanser türüdür. 2012 yılında 1.7 milyon kadın meme kanseri tanısı almıştır. Bilim insanları bu nedenle yeni prognostik ve prediktif faktörler aramaktadır. Biliyoruz ki; meme kanserli hastalar için en önemli prognostik faktörler tümör çapı, histolojik tip, malignite derecesi, aksiller lenf nodu durumudur. Diğer taraftan moleküler biyoloji ve kanser genetik çalışmaları meme kanseri mekanizmaları için yeni parametreleri ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada meme kanserindeki kritik genleri fonksiyon ve etkilerine ilişkin rolleri değerlendirdik.

GEREÇ ve YÖNTEM: Kanser genetikçileri tümör hücre proliferasyonu, hücre siklusunun gen ekspresyonu, apoptozisi düzenleyen faktörler ve metastaz ilişkili proteazların genetik ve epigenetik mekanizmalarını araştırıyorlar. Bu amaçla pubmed tabanlı tüm bilimsel veriler ve aynı zamanda son baskıyı içeren kitaplar incelendi.

BULGULAR: Son dekatta meme kanserinin yönetimindeki bilgilerimizin derinliğinde anlamlı bir artış olmasına rağmen bu konu dünyada hala majör bir halk sağlığı sorunu. Ama araştırmacılar meme kanserinin nedenleri hakkında incelemelerini sürdürüyorlar. Özellikle meme kanserinin tanı ve tedavisinde BRCA1/2, PIK3CA, MED12, CDH1, TP53, PTEN or SALL4 gibi bazı önemli genleri tespit ettiler.

SONUÇ: Meme kanserinde aday genleri tespit etmek önemli olduğu kadar proses için çok sayıda hasta ile yapılacak ileri analizlere ihtiyaç var.