Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Kolonun primer mikropapiller karsinomu
Hazal İzol 1 Mehtat Ünlü 1
1 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı

Özet

GİRİŞ

Mikropapiller karsinom meme, mesane, akciğer, majör tükürük bezleri, pankreas ve gastrointestinal sistem gibi bazı anatomik lokalizasyonlarda izlenen nadir bir adenokarsinom varyantıdır. Mikropapiller karsinomlu hastalar genellikle yaygın lenfovasküler invazyon ve lenf nodu metastazıyla birlikte ileri evre hastalığa ve konvansiyonel karsinoma kıyasla daha kötü prognoza sahiptirler.

OLGU

84 yaşında kadın hastanın 2017 yılında rektal kanama nedeniyle dış merkezde yapılan kolonoskopisinde tümör izlenmiş olup merkezimizde yapılan görüntülemesinde sigmoid kolonda düzensiz konturlu tümöral lezyon, peritümöral lenf nodları, omentumunda peritoneal implant ve karaciğerinde 2 adet metastatik lezyon saptanmıştır. Kolon rezeksiyonunda makroskopik olarak perikolik yağ dokuya invaze, 3,5x2,5x2 cm boyutunda ülsere tümör izlenmiştir.

Mikroskopik olarak, kitleye ait kesitlerde lenfatik benzeri stromal boşluklar içerisinde, fibrovasküler kor içermeyen mikropapillalar oluşturan, amfofilik sitoplazmalı, nükleolü belirgin, veziküle nukleuslu kolumnar, oval veya yuvarlak tümör hücre kümeleri dikkati çekmektedir. İmmunhistokimyasal olarak bu hücreler konvansiyonel kolorektal karsinomda olduğu gibi CDX2, CK20 ve monoklonal CEA ile pozitif; ER, PR ve GCDFP-15 ile negatiftir. Mevcut bulgular ile olgu kolonun primer mikropapiller karsinomu ile uyumlu bulunmuştur.

SONUÇ

Kolonun primer mikropapiller karsinomunun nadir görülmesi ve bu varyantın hastalıksız ve genel sağkalım ile doğrudan ilişkili olması nedeniyle bu olgu sunulmaya değer görülmüştür.