Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Böbreğin Anjiyomyolipomu: Klinikopatolojik ve immünohistokimyasal çalışma; 10 yıllık tek merkez deneyimi
Hülya Tosun Yıldırım 1 Canan Sadullahoglu 1 Şenay Yıldırım 1 M.ekrem İslamoğlu 2
1 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Tıbbi Patoloji Kliniği, 2 Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi, Uroloji Kliniği

Özet

AMAÇ: Anjiomyolipomlar erişkinlerde oldukça nadir görülen benign böbrek tümörü olmasına rağmen, böbreğin en sık görülen mezenkimal tümörüdür. Değişen oranlarda kas, yağ ve vasküler dokularda oluşur. Bu çalışmanın amacı, anjiomyolipomların klinikopatolojik özelliklerini irdelemek ve tanıda HMB-45, Melan-A, SMA, S-100, pansitokeratin ve Ki-67 immunohistokimyasal belirteçlerin tümör boyutu, yerleşimi ve içerdiği kas, yağ ve damar dokusu ile ilişkisini değerlendirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışma, 2008-2017 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji kliniğinde değerlendirilen ve tanı alan 15 anjiomyolipom olgusunu kapsamaktadır. Olguların yaşı, cinsiyeti, tümörün yerleşim yeri, ameliyat türü, tümörün boyutu, patoloji raporlarından elde edilmiştir. Olguların histopatolojik incelemesi ve HMB-45, Melan-A, SMA, S-100, pansitokeratin ve Ki-67 ekspresyonu 2 gözlemci tarafından yapılmış ve değerlendirilmiştir.

BULGULAR: Bu retrospektif çalışmada 15 anjiomyolipom olgusu vardı. Olguların yaşı 35-70 yaş arası (ortalama 55.1) idi. Olguların 12?si kadın (%80), 3?ü erkek (%20) idi. Kadın/erkek oranı4/1?dir. Hastanların eşlik eden başka bir hastalığı yoktu. Olguların 9?una radikal nefrektomi ve 6?sına parsiyel nefrektomi yapıldı. Kitlelerin 6?sı üst polde, 1?i orta polde, 5?i alt polde ve 3 tanesi tüm böbrek parankimini kaplayacak şekilde yerleşmişti. Kitlelerin çapı 3,2-17 cm (ort 8.8) değişmekte idi. Olgulardan birinde multiple 2 adet kitle izlendi. Histopatolojik değerlendirmede özellikle kadınlarda kitle çapının daha büyük olduğu, kitlenin büyüdükçe fibrotik dokuda atipinin arttığı ve belirgin olduğu, bu alanlarda da immunohistokimyasal olarak HMB-45 ekspresyonunun diffüz kuvvetli pozitif iken Melan-A?nın daha fokal pozitif olduğu dikkati çekti. Ki-67 proliferasyon indeksi tümör boyutu, atipi derecesi ve nekroz varlığından bağımsız 10 BBA?nında ortalama 1-2 idi. Hastaların 3 yıllık takiplerinde rekürrens ve metastaz izlenmedi.

SONUÇ: Anjiomyolipomları perivasküler epiteloid hücre tümörleri grubunda yer alan nadir görülen benign böbrek tümörüdür. Anjiomyolipomlar zaman zaman klinik ve patolojik olarak tanı sorunlarına yol açabilir. Bu tümörlerin çoğunluğu benign karakterli olmasına rağmen küçük bir kısmı agresif davranış gösterebilir ve lokal invazyon oluşturabilir. Bu retrospektif çalışmada anjimyolipomların klinik, histopatolojik ve immunohistokimyasal özellikleri gözden geçirilmiş, literatür bilgileri eşliğinde tartışılmıştır.