Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Sağ humerus epifiz- metafiz yerleşimli anevrizmal kemik kistinin eşlik ettiği kondroblastom
Tuğba Biri 1 Saadet Alan 1 Neşe Karadağ 1 Nusret Akpolat 1
1 İnönü Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı, Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya

Özet

GİRİŞ:

Kondroblastom oldukça nadir görülen, genellikle çocukluk ve ergenlik kıkırdak dokudan köken alan benign tümördür. Kondroblastom uzun kemiklerin epifizinde yerleşir. Olguların yaklaşık üçte birinde anevrizmal kemik kisti eşlik eder.

OLGU:

On altı yaşında erkek hasta sağ omuzda ağrı şikayeti ile başvurdu. Sağ omuz bilgisayarlı tomografisinde epifiz büyüme plağı ve metafiz lateral kesim subkortikal bölgeye yerleşik kortekste incelme ve lobülasyona neden olan, ince septasyonlar içeren, 3 cm çapında lezyon mevcuttu. Lezyona küretaj yapıldı. Makroskobik incelemede; topluca 6x4x1 cm ölçülerinde kistik kıvamlı kirlibeyaz, kahve renkte çok sayıda doku parçasından oluşmaktaydı. Mikroskobik incelemede; anevrizmal kemik kisti yanında yuvarlak veya poligonal şekilli uniform, berrak eozinofilik stoplazmalı hücrelerden oluşan, fibrokondroid matriks ve arada az sayıda osteoklastik dev hücreler içeren tümör görüldü.

SONUÇ:

Kondroblastom oldukça nadir görülen, kıkırdak doku kökenli bir tümör olup tüm primer kemik tümörlerinin %1-1.8?ini oluşturmaktadır. Olguların yaklaşık yarısı iskelet gelişimini tamamlamamış kişilerde ve en sık ikinci dekatta görülmektedir. Kondroblastom uzun kemiklerin sekonder kemikleşme merkezlerine yerleşme eğilimindedir. Yaklaşık üçte birinde anevrizmal kemik kisti eşlik eder. Olgu nadir görülmesi ve anevrizmal kemik kisti eşlik etmesi nedeniyle sunulmaya değer görüldü.