Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Olağandışı bir intersitisyel akciğer hastalığı; Dendriform pulmoner ossifikasyon
Fatma Benli Tanrıkulu 1 Funda Demirağ 1 Funda İncekara 2
1 Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Patoloji, Ankara, 2 Atatürk Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Bölümü,ankara

Özet

GİRİŞ:Pulmoner ossifikasyon akciğerde küçük kemik fragmanları ile karakterli nadir görülen bir hastalıktır. İdiopatik olabileceği gibi altta yatan kronik kalp veya akciğer hastalığı ile ilişkili olabilir. İntersitisyel akciğer hastalığının ayırıcı tanısında düşünülmesi gereken pulmoner ossifikasyon vakası sunulmuştur.Pulmoner ossifikasyon akciğerde küçük kemik fragmanları ile karakterli nadir görülen bir hastalıktır. İdiopatik olabileceği gibi altta yatan kronik kalp veya akciğer hastalığı ile ilişkili olabilir. İntersitisyel akciğer hastalığının ayırıcı tanısında düşünülmesi gereken pulmoner ossifikasyon vakası sunulmuştur.

OLGU:53 yaşında 20 yıldır fırıncılık yapan erkek hasta öksürük ve nefes darlığı şikayetlerinin artması nedeniyle başvurduğu sağlık kuruluşunda çekilen direk akciğer grafisi ve HRCT? de her iki akciğerde en büyüğü 2 mm çapında çok sayıda milimetrik nodül tespit edilmesi üzerine interstisyel akciğer hastalığı ön tanısıyla hastanemiz göğüs cerrahisi bölümü tarafından hastaya açık akciğer biyopsisi yapıldı. Histolojik kesitlerde amfizematöz değişiklikler ve konjesyone akciğer parankiminde , yer yer kemik iliği de içeren yaygın matür kemik fragmanları görüldü. Olgu, kemik iliği oluşumu da içeren yaygın kemik dokusu fragmanları izlenmesi nedeniyle dendriform pulmoner ossifikasyon açısından değerlendirilmeli şeklinde rapor edildi.

SONUÇ:

Pulmoner ossifikasyon, akciğerde heterotopik kemik dokusu oluşmasıdır. Nadir görülüp vakaların çoğu otopsi serilerinde tespit edilmiştir. Dendriform ve nodüler ossifikasyon olarak iki tipi vardır.Dendriform pulmoner ossifikasyon,idiopatik pulmoner fibrozis ,kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi durumlarla birlikte görülebilmektedir. Bu olgularda histopatolojisinde ek olarak kemik iliği de bulunmaktadır. Nodüler tip ossifikasyon kronik kalp hastalığı gibi pasif konjesyonla ilişkilendirilmiştir.