Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
Patolojide plastinasyon
Devrim KAHRAMAN 1 Selçuk Tunalı 2 Ömer Günhan 1
1 Tobb Etü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, 2 Tobb Etü Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi Anabilim Dalı

Özet

Giriş

Plastinasyon doku sıvılarının reaktif bir polimerle yer değiştirmesiyle meydana gelen doku tespit tekniğidir. Diğer yöntemlere göre daha zahmetli ve maliyetli olsa da plastinasyon uygulanmış dokular doğal görüntüsüne son derecede benzeyen, uzun süre dayanıklılığını koruyan örnekler olup inceleme için kolaylık sağlar. Ayrıca insan sağlığı açısından da zararsızdırlar.

Olgu

64 yaşında erkek hastaya polikistik böbrek ön tanısıyla bilateral nefrektomi yapılmış ve kliniğimize gönderilmiştir. Makroskobisinde çok sayıda kist içeren böbrekler histopatolojik olarak incelenmiş ve rapor edilmiştir. Ayrıca patognomonik görünümdeki makroskobik piyes öğrenci pratilk eğitiminde kullanılmak üzere plastinasyone edilmiştir.

Diseksiyon işleminin ardından daha önce formaldehit tespiti yapılmış materyal akan musluk suyu ile 36 saat boyunca yıkanmıştır. Formaldehit uzaklaştırılınca aseton ile 15 gün süren dehidratasyon işlemine sokulmuştur. Ardından impregnasyon ile aseton uzaklaştırılıp silikon polimerleri doku içine işlenmiştir. Ardından sertleşme uygulanan doku eğitim pratiği için hazır hale getirilmiştir.

Sonuç

Yapısı korunmuş, eğitim amacı ile çok kullanışlı, uzun süre kullanılabilecek hastalıklı organ spesmeni plastinasyon tekniği ile elde edilmiştir. Görseli poster eşliğinde sunulacaktır. Öğrenci eğitimi için plastinasyon uygulanabilir bir yöntemdir.