Güncel Patoloji Dergisi 2018 , Vol 2 , Num 2
36 Yıldır İncelediğimiz Kist Hidatid Materyalleri
Ali Kurt 1
1 Sbü Erzurum Beah

Özet

Son 36 yılda, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı dışında, Erzurum Numune Hastanesi, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, diğer resmi ve özel patoloji laboratuvarlarında tanı konulan hidatid kist materyalleri ele alındı. Bu hastalar yaş, cinsiyet ve organ tutulumu yönlerinden araştırıldı.

2050 hastadan %41?i kadın, %59?u erkekti. Erkeklerin yaşları 4 ila 76 arasında değişmekte olup yaş ortalaması 34 hesaplandı. Kadınlarda yaş aralığı 4 ila 88 arasında değişmekte olup ortalaması 34 bulundu. Genel toplamda yaş ortalaması 34 hesaplandı.

Lezyonlardan %52?si karaciğer, %29?u akciğer, %2?si beyin, %2 boyun, %2?si vertebra, %2?si böbrek, %2?si dalak, %2?i meme, %1?i kemik, %1?i plevra, %1?i batın boşluğu, %1?i yumuşak doku ve her biri %1?sden az olmak üzere göz çevresi, tiroid, perikard gibi bölgelerdeydi.

Karaciğer, akciğer, böbrek, meme, göz çevresi, dalak, batın boşluğu ve tiroidde kadınlarda daha fazla iken kemik, yumuşak doku, plevra, beyin ve boyun bölgelerinde erkeklerde daha fazla görülmüştü.

Organlara göre kist hastalarının yaş ortalamaları; karaciğerde 34, akciğerde 33, beyin için 27, vertebra hastalarında 35, böbrekte 35, meme tutulumlarında 33, kemik için 34, dalakta 34, plevra için 33, batın boşluğu tutulumlarında 33, yumuşak doku için 36 hesaplandı.

Serimiz konuyla ilgili diğer serilerle benzerlik göstermektedir. Son yıllarda laboratuvarımıza gönderilen karaciğer kistleri, uygulanan yeni yöntemler nedeniyle azalmaktadır. 15- 20 yıldır karaciğer kistleri daha fazla oranda karaciğer kistleri, şartlara göre, çıkartılmayıp inaktive edildikten sonra vücutta bırakılması tercih edilmektedir. Bu nedenle eski patolojik serilere göre veya güncel radyolojik dizilere göre genel toplam içinde karaciğer kist oranı düşük bulunurken, diğer bölge tutulumları ise gerçekte bulunduklarına göre yüksek hesaplanmıştır.